HRVATI U NEVJERICI PRATE VIJESTI IZ BiH: „Hoteli i klubovi u susjednoj državi ipak organiziraju doček Nove godine, nevjerovatna cijena aranžmana u Zavidovićima..."

U hotelima "Holiday" i "Europa" pravilo je da je ples dopušten samo oko stolova, kojih će biti znatno manje nego inače.

  • Ekonomija

  • 16. Dec. 2020  16. Dec. 2020

  • 0

"Pandemija koronavirusa zaustavila je pripreme za novogodišnje proslave u BiH. Nema blagdanskog ozračja kao prethodnih godina, no neki hoteli i klubovi odlučili su organizirati doček Nove godine uz živu muziku i svečane večere, prije svega za goste koji su smješteni u njihovim objektima", piše hrvatski portal Poslovni.hr.

Doček Nove godine najavili su, također, "Holiday" i "Europa", dva poznata sarajevska hotela, koji posluju kao dio Grupe "Europa hoteli".

Berina Bajrović, izvršna direktorica tih hotela, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) kako je riječ o svečanoj večeri za goste hotela i da će se slavlje organizirati uz puno poštivanje epidemioloških mjera.

“Razgovarali smo sa zamjenikom ministra zdravlja gospodinom Čerkezom. Napravili smo raspored stolova tako da ne prelazi dopušteni broj. Uglavnom su to gosti koji su kod nas smješteni u hotelima. Dopušteno nam je da za njih organiziramo zabave“, kaže Berina Bajrović.

‘Nismo dali suglasnost’

Ona objašnjava kako je pravilo da gosti plešu za svojim stolovima. “Zasad smo pripremili 8 do 10 stolova. Kongresna dvorana, inače, ima kapacitet od 600 sjedećih mjesta“, objašnjava Bajrović.

U hotelima "Holiday" i "Europa", uz večeru i nastup muzičke skupine, doček Nove godine stoji 150 KM (oko 75 eura), a mjesto mogu rezervirati i oni koji nisu gosti hotela. Iz Kriznog štaba Federacije BiH navode da su sadašnje mjere još na snazi.

One, između ostalog, znače da u zatvorenom prostoru ne može biti više od 30 osoba, dok policijski sat počinje u 23 sata, a završava u 5 ujutro.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravlja Federacije i član Kriznog štaba, na pitanje RSE je li hotelima dopušteno organizirati doček Nove godine, kaže da ne zna ko im je to dopustio.

“To nije moja stvar tko je njima dopustio. Znate da su mjere još na snazi. Hoće li se mijenjati ili ne, još ne znam, ali najvjerovatnije neće“, dodaje Čerkez.

Na pitanje hoće li zbog pandemije zabraniti organizirane proslave Nove godine u hotelima i klubovima, Čerkez odgovara da Krizni štab to ne može.

“Postoje ministarstva unutrašnjih poslova i inspekcije. Mi donosimo mjere. Nikome nismo davali suglasnost”, navodi Čerkez.

Inspektori spremni za kontrolu

“Ugostitelje zbunjuju nejasne mjere”, kaže Aida Terzić, direktorica hotela "Pino" na Trebeviću pokraj Sarajeva, koji za svoje goste organizira doček Nove godine.

Prema njenim riječima, dočeku Nove godine mogu prisustvovati i gosti koji nisu smješteni u hotelu, ali ne zna kako će se vratiti kući zbog policijskog sata. Ona smatra da su veći problem privatne zabave, zbog kojih već postoji veliko zanimanje za unajmljivanje vikendica izvan Sarajeva.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo najavili su da će inspektori obilaziti objekte koji su najavili proslave kako bi utvrdili poštuju li se propisane mjere i naredbe kriznih štabova.

Novogodišnje zabave planirane su i u hotelima na planinama, poput Jahorine i Vlašića, a uključili su se i neki noćni klubovi. Tako klub "Admiral" iz Zavidovića najavljuje “ekskluzivni doček”, s cijenom od 15 KM (oko 7,5 eura), a za rezervaciju stola potrebno je kupiti četiri karte.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...