BURNO U „OTVORENOM“, ARNAUT RAZMONTIRAO ČOVIĆEVOG PRIJATELJA, A ONDA MU SE PRIDRUŽIO I BAUK: Pogledajte reakciju iz Sarajeva nakon koje je ministar vanjskih poslova Hrvatske ostao zatečen

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, rekao je u emisiji "Otvoreno" HRT-a da je Dejtonsko-pariski mirovnog sporazum najveće mirovno postignuće u onom trenutku i velika zasluga međunarodnih kreatora i onih koji su osigurali da se on dogodi.

  • Politika

  • 16. Dec. 2020  16. Dec. 2020

  • 1

- Hrvatska je i jedina zemlja Europske unije koja s BiH dijeli najdužu granicu, a i zbog položaja hrvatskog naroda, osjećali smo se obvezni organizirati današnju konferenciju kako bi vidjeli kakva je sada situacija.

Istaknuo je da je u interesu Hrvatske stabilna funkcionalna i prosperitetna BiH.

- Hrvatska koja je u ustavnoj obvezi, briga za Hrvate, nećemo ostati ravnodušni ukoliko oni ne budu ostvarili ono što im pripada temeljem Dejtonskog sporazuma.

Arsen Bauk, SDP, rekao je kako je svaka godišnjica prilika da se rekapitulira ono što se dogodilo te da je veći problem što svi na drugačije načine gledaju ono što se dogodilo i ono što je sada.

- Iako se svi načelno zalažu i podržavaju Dayton, ne podržava ga nitko. Srpska strana ne podržava u ovom dijelu visokog predstavnika međunarodne zajednice sudaca Ustavnog suda, tri suca od ukupno devet, bošnjačka ne podržava generalno uređenje s entitetima, domovima naroda, kantonima, a hrvatska ne podržava dio koji se tiče izbora predstavnika. To je i razlog što se dugo nije mijenjao, a bez intervencije međunarodne zajednice, neće se ni mijenjati.

Bauk je istaknuo kako je priča o tri konstitutiva naroda djelimično tačna. Postoje četiri konstitutivna naroda, a to su: Bošnjaci, Hrvati, Srbi i međunarodna zajednica.

Dražen Barbarić iz Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) u Mostaru složio se s Baukovom analizom.

- Imamo Dejtonski mirovni ugovor s aneksom 4, koji se nikada nije mijenjao, ali u potpunosti imamo modicifrano ovo što nazivamo Dayton. Imamo nasilne izmjene čitavog ustavnopravnog okvira koji je u potpunosti promijenio što je duh izvornog aneksa 4. Radi se da je Dayton funkcionirao kao privremeno rješenje i svi akteri su ga tako i doživljavali, ali problem je što su ga svih tri, uključujući i međunarodnu komponentu, imali svoju viziju nadogradnje.

Istaknuo je i da jedino Hrvati žele izvorni Dayton.

Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ), rekla je da je konferencija pokušala dati odgovor šta je BiH 25 godine poslije i šta to znači za Hrvatsku. Ključno je da Hrvatska, kao članica EU-a i članica NATO-a, odgovorna za sigurnost EU-a, njenih građana i građana Hrvatske.

- EU je odgovorna za svoju stratešku autonomiju u pogledu sigurnosti i traži nalaženje rješenja za nestabilnu državu koja je otvorena prema Rusiji i Turskoj, koji imaju asertivnu politiku prema zapadnom Balkanu, jer EU nema tu odgovora - rekla je i pozdravila rečeno i ponuđeno na današnjoj konferenciji.

Istaknula je da su oni iz europskog parlamenta kroz četiri rezolucije ponudili europska rješenja i na tragu smo europskih federalnih rješenja koja su srednji put između dva ekstrema.

Damir Arnaut, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (Naša stranka) rekao je kako je potrebno otići dalje u prošlost i podsjetio je na ulogu Bogića Bogićevića, koji je, kako je rekao, svojim glasom - rezolutnim NE zaustavio plan Slobodana Miloševića da Jugoslavenska narodna armija okupira Hrvatsku. Istaknuo je i da je ponosan što će Bogićević, nakon pobjede lijevih opcija na lokalnim izborima, uskoro biti gradonačelnik Sarajeva.

- Lijeve opcije su građanima ponudile potpuno drugu viziju BiH od onoga što je narativ nacionalističkih stranaka već 25 godina. Dodao je i da je problem okretanje Čovića i Dodika prema Rusiji i Izetbegovića prema Turskoj. To je pokušaj nacionalnih lidera da ne uđu u EU, jer kad se počnu približavati EU-u, dosta takvih ljudi će ići u zatvor - rekao je Arnaut.

Na to je reagirao Grlić Radman. Rekao je da je puno toga Arnaut izrekao sa stajališta stranke, ali da treba objektivizirati.

- Lavrov je ministar vanjskih poslova zemlje koja je bila članica kontaktne skupine i došao je u posjet, a s kim će razgovarati je njegovo pitanje - rekao je.

- Čović je predstavnik hrvatskog naroda i govoriti na tako nacionalistički način je izlika za neposjedovanje dovoljno kvalitetnih argumenata - rekao je ministar Grlić Radman.  

No, bio je to tek uvod u drugi dio još žustrije polemike.

"Slobodna Bosna" izdvojila je drugi dio izlaganja Damira Arnauta, nakon kojeg je ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman ostao zatečen.

Posebno je bilo zanimljivo izlaganje SDP-ovog saborskog zastupnika Arsena Bauka, koji je, također, veoma dobro upućen u stanje u BiH.

Pogledajte njegovu izjavu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...