VELIKO ISTRAŽIVANJE NJEMAČKIH STRUČNJAKA: Budite oprezni, zbog ovoga za volan nikada ne sjedajte u zimskom kaputu ili jakni

Test se provodio brzinom od 16 kilometara na sat dok nije uslijedilo hitno kočenje.

  • Auto

  • 16. Dec. 2020  16. Dec. 2020

  • 0

Nizozemski autoklub ANWB poziva sve vozače i putnike da u automobilu skinu debeli zimski kaput ili jaknu. U suprotnom, riskiraju ozbiljne povrede u nesreći. ANWB-ovo upozorenjem dolazi nakon što je ADAC, njemački autoklub, objavio rezultate ispitivanja.

– Debeli zimski kaput ne samo da vas ograničava pri upravljanju vozilom nego predstavlja još jedan ozbiljan rizik – rekao je Markus van Tol iz ANWB-a te dodao:

– To je postalo sasvim jasno nakon provođenja crash testa naših njemačkih kolega. U testu je simulirana dnevna saobraćajna situacija u kojoj su odrasla i dječija lutka u debeloj zimskoj odjeći bile pričvršćene na sjedalo i na dječije sjedalo. 

Test se provodio brzinom od 16 kilometara na sat dok nije uslijedilo hitno kočenje. Van Tol ističe:

– Zbog punjenja zimske odjeće, postoji prostor između pojasa i tijela, pa se pojas u trenutku nesreće duboko ureže u želudac. To može uzrokovati ozbiljne povrede mekih tkiva, poput crijeva, jetre ili slezene, pa čak i dovesti do unutrašnjeg krvarenja.

Dakle, stres za unutrašnje organe je mnogo veći nego da vam pojas naliježe bliže tijelu.

– Stoga preporučujemo da skinete jaknu ili je barem navučete preko pojasa prije ulaska. Djeca bi, također, trebala biti vezana na ovaj način ili, još bolje, bez debele zimske odjeće – kaže Van Tol.

Očito je da vozači ne shvataju da to može biti opasno. Ako ne želite takav rizik, nosite sigurnosni pojas ispod kaputa ili jakne. A ako vam je prehladno, grijanje u automobilu ili dodatna deka sasvim su dobro rješenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...