JASNA PORUKA SA SKUPA U SARAJEVU: Vrata NATO-a otvorena za Bosnu i Hercegovinu (FOTO)

Cilj organiziranja ovog okruglog stola je da se, nakon 66. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a, razmijene mišljenja i stavovi o euroatlantskim integracijama i o tome kako učesnici okruglog stola vide Bosnu i Hercegovinu na tom putu.

  • Vijesti

  • 16. Dec. 2020  16. Dec. 2020

  • 2

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a u srijedu je u Sarajevu organizirala okrugli sto o temi “Euroatlantske integracije i Bosna i Hercegovina: Šta dalje?“, javlja Anadolu Agency (AA).

Na okrugli sto pozvani su članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva odbrane BiH, Komande NATO štaba u Sarajevu, Komande EUFOR-a u BiH, Ambasade Mađarske u BiH, kao i predstavnici akademske zajednice.

Cilj organiziranja ovog okruglog stola je da se, nakon 66. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a, razmijene mišljenja i stavovi o euroatlantskim integracijama i o tome kako učesnici okruglog stola vide Bosnu i Hercegovinu na tom putu.

Asim Sarajlić, predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, rekao je kako je ovo nastavak planiranih aktivnosti te da zbog pandemije koronavirusa nisu mogli uključiti i nevladin sektor.

Naveo je i kako su danas najavili da će u februaru biti organizirana slična aktivnost u Skupštini RS-a s komitetima i pododborima te da će, ukoliko se epidemiološka situacija popravi, imati i širi skup u smislu prisustva nevladnog sektora.

”Mnogo je otvorenih pitanja i političkih previranja, ali mislim da budućnost BiH nema alternativu i da je naša budućnost kao zemlje u članstvu u EU i NATO savezu“, rekao je Sarajlić.

Nikola Lovrinović, član delegacije PSBiH u PSNATO-a, podsjetio je da je, kao predsjednik Komisije za evropske integracije, zadužen da na okruglom stolu predstavi i evropske integracije.

Pojasnio je kako je tom prilikom govorio o događajima od 2015., a među njima su sklapanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, podnošenja zahtjeva za članstvo i tako dalje.

”Rekao sam možda i interesantnu stvar, da, koliko ja znam, sve političke opcije zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH i uopće u javnom životu političkom BiH su za evropske integracije, a eto, atlantske imamo dvojbi, razgovore, dogovaranja…“ istaknuo je Lovrinović, koji je najavio da će raditi što može da se nastave razgovori i razgovara o svemu što je sporno.

Eric Folkestad, komandant NATO štaba Sarajevo, rekao je kako je, iako je u BiH kratko vrijeme, imao priliku vidjeti saradnju između Oružanih snaga BiH i NATO štaba Sarajevo.

Ujedno je prošle sedmice imao je čast ispratiti kontingent Oružanih snaga koji odlazi u misiju.

Prisustvovao je i podjeli donacije medicinske opreme u vrijednosti od 30.000 eura radi lakšeg savladavanja posljedica izazvanih pandemijom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...