ZLATKO LAGUMDŽIJA U "PRESSINGU": "Ovo nije normalno i OVO ĆE PASTI. Otkud vam pravo da vraćate na dnevni red boljševičke koncepte, stare sto godina"

Zlatko Lagumdžija, bivši šef bosanskohercegovačke diplomatije, rekao je večeras u "Pressingu" da situacija u Bosni i Hercegovini s ovakvim uređenjem nije prirodna niti normalna i da će se to kad-tad promijeniti.

  • Mini market

  • 16. Dec. 2020  17. Dec. 2020

  • 0

On je proteklih dana učestvovao na skupovima o Dejtonskom sporazumu, a kako je večeras istakao, sve što nije prirodno, prije ili poslije bude odbačeno.

''Sve što nije prirodno, prije ili poslije, priroda, Bog ili neka sila - odbaci. Sve ovo što se nama dešava, ovo nije prirodno, ovo nije normalno i ovo će pasti. Vraćamo se na onu priču iz '92, to sam jučer i rekao na skupu u Zagrebu. Ono što je interesantno, čitav skup je sazvan u ozračju onoga što Dragan Čović i HDZ govore: da trebamo biti podijeljeni na tri stoke s čobanima. I onda kad se smirimo, Evropa će nas pustiti naprijed, i skup je u suštini s tim konceptom. Moram priznati da je Haris SIlajdžić imao jedan izvanredan pristup. Evidentno je bilo da to, predstavnici Hrvatske i tu ste imali jedan broj ljudi koji su s pravne tačke gledališta govorili da treba da se vratimo konstitutivnosti. S druge strane, Borrell je govorio o pravima i vladavini prava. Za mene je najupečatljiviji bio istup Chrisa HIlla. Moja jednostavna opservacija je bila: otkud vama da umjesto ljudskih prava i sekularne građanske države, vraćate na dnevni red boljševičke koncepte stare sto godina i nudite nam konstitutivnost koja nigdje na svijetu ne postoji. Ima samo jedno obrazloženje, ako je to zbog toga što ne možete da prihvatite da muslimani mogu živjeti u građanskoj državi u Evropi, onda očigledno imate problem s muslimanima. Ako bosanski muslimani žele da budu građani Evropske unije, ako nama ne smeta da budemo tamo, otkud vama pravo da od nas paravite specijalne slučajeve koji treba da žive kao tri stoke s čobanima'', ispričao je večeras Lagumdžija.

Govoreći o izjavama hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, gost N1 je rekao da se radi o, blago rečeno, nekulturnim navodima.

''Jedna izjava koja je najblaže rečeno - nekulturna. Ne možete tako govoriti pa onda tvrditi da govorite o evropskoj vrijednosti. Nisam se osjetio uvrijeđenim'', istakao je on.

''Zar ne vidite o kakvom uličarskom jeziku se radi, ali to stvarno više govori o njemu samom i možda bi trebao na kauč da legne i da vidi da on nema tih problema o kojima govori: ''šitovima'' i šmrkovima'', poručio je Lagumdžija.

Podsjećamo, hrvatski predsjednik prije nekoliko dana je govoreći o BiH poručio da je ''građanska država daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem''.

Ova izjava izazvala je brojne reakcije u domaćoj javnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...