STRUČNJACI RIJEŠILI STARU DILEMU: Oduvijek se priča o veličini "alatke", ali šta je, zapravo, presudno za dobar seks, debljina ili dužina?

Je li veličina penisa zaista važna ženama ili je to samo fama koja kod muškaraca izaziva tjeskobu, nesigurnost i niz drugih problema?

  • Sex i grad

  • 17. Dec. 2020  17. Dec. 2020

  • 0

Je li veličina partnerovog penisa ikada predstavljala problem za vas? Mislite li da postoji neka minimalna dimenzija koja osigurava uspješnost penisa u zadovoljavanju žene? Jeste li ikada vodili ljubav s muškarcem koji ima izrazito velik penis ili, naprotiv, bili zaljubljeni u muškarca sa mikropenisom? To su pitanja i rasprave koje su uvijek aktualne, jer je veličina penisa neiscrpna tema za žene, a samim time i za muškarce. No, uvijek se postavlja pitanje veličine penisa a da se ne precizira šta je, zapravo, važnije, debljina ili dužina, piše Zivim.hr

Činjenica je da se mnogi muškarci vole hvaliti svojim vještinama u seksu i sposobnošću da zadovolje ženu, ali jednako tako je i činjenica da žene među sobom razgovaraju o svojim partnerima i o tome kakvi su oni u krevetu. A kad se načne ta tema, niti veličina penisa ne ostaje "neobrađena". Tačno je i da su zaljubljene žene često sklone zanemariti veličinu, jer to sasvim sigurno nije jedina stvar koja im je važna u vezi. No, situacija se mijenja kad u zrelijoj životnoj dobi i nakon više ljubavnih razočaranja seks bez ljubavi postane nešto prihvatljivo pa tako dimenzije penisa odjednom počnu imati svoju težinu i važnost.

13 centimetara je prosjek?

Naravno, nisu svi penisi isti, ali se, općenito, može reći da penis prestaje rasti u dobi od 16 ili 17 godina, kad obično dostigne prosječnu dužinu od 9-10 centimetara u stanju 'mirovanja'. Kad je riječ o vagini, ona je u stanju 'mirovanja' dugačka oko 8 centimetara, a u trenutku kad je stimulirana i seksualno nadražena, može doseći i 10 cm. U svakom slučaju, prosječna dužina penisa u cijelom svijetu iznosi oko 13 centimetara, ali dužina može varirati od zemlje do zemlje.

Naprimjer:

  • U Italiji, Švedskoj, Norveškoj, Mađarskoj, Meksiku i Južnoj Africi prosječne dužine penisa se kreću između 14,7 i 16,1 centimetar
  • U zemljama poput Nigerije, Kameruna, Gabona, Konga i Angole prosječna dužina se kreće između 16,1 i 17,9 centimetara
  • U Indiji i Jugoistočnoj Aziji prosječna dužina penisa je oko 9 do 10 centimetara


Kako izmjeriti dužinu

Za mjerenje dužine penisa dovoljno je da metrom izmjerite penis od pubične kosti do vrha glavića, uzevši u obzir da se dimenzije razlikuju ovisno o tome je li penis u "mirovanju" ili u erekciji.

Koja je prosječna debljina penisa

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu "British Journal of Urology International" pokazalo je da je prosječan opseg penisa 9,13 centimetara kad je u 'mirovanju', a oko 11,66 centimetara kad je u erekciji.

Je li za postizanje užitka važnija dužina ili debljina

Kako bismo odgovorili na ovo pitanje, trebamo se vratiti na prije spomenute prosječne dimenzije vagine: previše dugačak penis mogao bi predstavljati problem prilikom penetracije koja bi, u tom slučaju, mogla biti bolna, jer bi penis 'ubadao' u vrat maternice. S druge strane, 'debeli' penis bi mogao imati određene prednosti, jer bi u kontaktu sa stijenkama vagine mogao pružiti snažniji osjećaj užitka. Naime, vagina je u svom vanjskom dijelu, odnosno stijenkama, bogata živčanim završecima koji su vrlo osjetljivi na pritisak i stimulaciju koje vrši penis. Mnoge žene tako tvrde da je veličina bitna, ali debljina (i tehnika) ipak presudna.

No, pokušajmo biti realni. Činjenica je da većina žena orgazam doživljava stimulacijom klitorisa, a ne pukom penetracijom. Stoga bi bilo bolje da, umjesto da trčite po metar i mjerite dužinu ili debljinu penisa svog partnera, provjerite zna li on uopće gdje se tačno nalazi klitoris i čemu služi. Mogli biste se iznenaditi koliko ih ima koji ne bi znali odgovoriti na to pitanje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...