PRVA META MASOVNIH PROTESTA PROTIV ABORTUSA: Katoličkoj crkvi u Poljskoj opada povjerenje naroda

Do pada je došlo u trenutku kada se Crkva, za koju se dugo smatra da snažno podržava ultrakonzervativnu vlast, našla među prvim metama masovnih protesta protiv pokušaja gotovo potpune zabrane abortusa i nakon otkrića novih slučajeva pedofilije među njenim visokim predstavnicima.

  • Svijet

  • 17. Dec. 2020  18. Dec. 2020

  • 0

Moćnoj Katoličkoj crkvi u Poljskoj pao je nivo povjerenja među Poljacima, smatranim odanima toj instituciji, pokazalo je novo, danas objavljeno istraživanje, javlja novinska agencija HINA.

Do pada je došlo u trenutku kada se Crkva, za koju se dugo smatra da snažno podržava ultrakonzervativnu vlast, našla među prvim metama masovnih protesta protiv pokušaja gotovo potpune zabrane abortusa i nakon otkrića novih slučajeva pedofilije među njenim visokim predstavnicima, prenosi agencija France Presse.

Prema istraživanju Instituta CBOS, čije rezultate prenosi poljska novinska agencija PAP, samo 41 posto Poljaka pozitivno ocjenjuje funkcioniranje Crkve u svojoj državi, što je pad za osam postotnih bodova u odnosu na septembar.

Negativno mišljenje o toj instituciji ima 47 posto Poljaka.

Zabrana abortusa

Istraživanje je provedeno između 30. novembra i 10. decembra na 1.010 ispitanika te je potvrdilo rezultate ranije ankete, koju je krajem novembra objavio institut Ibris.

Po njoj 40.2 posto Poljaka vjeruje Crkvi, a 42.4 posto ne. U Ibrisovim istraživanjima je prije samo četiri godine Crkvi vjerovalo gotovo 58 posto stanovnika.

Poljski Ustavni sud, koji je reformirala vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS), 22. oktobra je zabranio abortus u slučaju teških deformacija fetusa.

To znači zabranu abortusa osim u slučaju silovanja, incesta i kada je život majke ugrožen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...