ČOVIĆEV JURIŠNIK MARINKO ČAVARA RIGA VATRU: "Bošnjački političari vjeruju kako će im Joe Biden pomoći da BiH pretvore u građansku državu"

Izabrali su svog poltrona Komšića da predstavlja Hrvate, jer ih je, tobože, predsjednik Čović naljutio, a s druge strane, pokušavaju objasniti bh. javnosti, kao da su sve to budale, da su oni već ljuti, rekao je Čavara.

  • Politika

  • 17. Dec. 2020  18. Dec. 2020

  • 10

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je za Hrvatski medijski servis kako će politički predstavnici Hrvata u BiH naći način da zaštite suverenitet hrvatskog naroda ukoliko on bude pogažen nakon izbora 2022. uspostavom vlasti u Federaciji BiH bez predstavnika Hrvata.

Hrvatski medijski servis piše da je takvu mogućnost najavio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je kazao kako će probosanske snage, kojih je, kako je rekao, 60 posto u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, na izborima 2022. “razbiti okove”, jer “domovi naroda guše volju većine”.

Izetbegović takve izjave daje u kontinuitetu otkad je SDA objavila Deklaraciju o građanskoj BiH, koja najavljuje rušenje postojećeg Dejtonskog sporazuma i negovog Aneksa 4 Ustava BiH, kaže predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

"Oni su najavili uspostavu građanske države da bi osigurali većinskom bošnjačkom narodu samostalno upravljanje državom bez ikakvih smetnji konstitutivnih naroda Hrvata ili Srba. Prvo su krenuli tamo gdje misle da im je najlakše, gdje im je otvoren prostor neustavnim Izbornim zakonom i neprovođenjem odluke Ustavnog suda BiH. Izabrali su svog poltrona Komšića da predstavlja Hrvate, jer ih je, tobože, predsjednik Čović naljutio, a s druge strane, pokušavaju objasniti bh. javnosti, kao da su sve to budale, da su oni već ljuti i, ako ih dodatno naljutimo, onda će oni 2022. godine pokušati nametnuti i svoju vlast u Federaciji BiH. Kada Izetbegović govori kako će te probosanske snage raskinuti okove, to me podsjeća na 2014. kad su tzv. prosvjednici u Mostaru palili zgradu županijske Vlade i HDZ-a i skandirali "Ovo je Bosna", a isti takvi su zapalili i zastavu BiH u Sarajevu bez ikakvih posljedica", kazao je Čavara.

Predsjednik FBiH naglašava kako bošnjačke političke strukture postaju sve nervoznije u želji da ovladaju najprije Federacijom BiH.

"Oni to sve žešće najavljuju, sve agresivnije nastupaju prema Hrvatima u nastojanjima da nam oduzmu prava, što još par nerazumnika ili ucijenjenih ne želi priznati. Time, međutim, dodatno homogeniziraju hrvatski narod u BiH u zaštiti naših prava i očuvanju BiH onakve kakva jest, ravnopravne države tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana. Naravno da ćemo naći načina da zaštititimo suverenitet hrvatskog naroda u BiH. Našli smo ga i u mnogo težim vremenima, a zašto ne bismo i sada, kad imamo i puno bolje okolnosti nego ranije", kaže Čavara.

Upitan kako odgovara na Izetbegovićeve optužbe da HDZ BiH blokira izbor nove Vlade FBiH, a on izbor sudaca u Ustavni sud FBiH, Čavara kaže kako je to stara teza po kojoj SDA etiketira sve one koji nisu spremni prihvatiti ultimatume te stranke."

"Po njima, mi ne bismo ništa blokirali kad bismo pristali odreći se konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH, odreći se prava na legitimno zastupanje, e tad bi to bilo po volji Bakira Izetbegovića, tad nas ne bi optuživao za blokade. Mislim da to niko od ozbiljnih Hrvata u BiH nije spreman prihvatiti, pogotovo ne stranke Hrvatskog narodnog sabora", kazao je Čavara.

Kućni (ne)odgoj

Predsjednik FBiH komentirao je za HMS i odbijanje članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da razgovaraju sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

"To je kućni neodgoj, nekultura. Kada vam netko dolazi u goste, tada ga primite, razgovarate s njim. S druge strane, Džaferović i Komšić pokazali su totalno amaterski, neozbiljan pristup u odnosu na jednu od najvećih svjetskih sila. I, s treće strane, najgore je što se na takav način pokušavaju dodvoriti nekome tko treba provoditi svoje interese. Mi, prvenstveno dužnosnici u BiH, trebamo uvijek voditi računa o interesima države i naroda kojeg prestavljamo. Džaferović i Komšić su sve prekršili, izazvali diplomatski skandal i napravili ogromnu štetu Bosni i Hercegovini. Bošnjački političari vjeruju kako će im administracija novog američkog predsjednika Bidena pomoći da BiH pretvore u građansku, bošnjačku državu", kaže Čavara.

Upitan jesu li takva očekivanja realna, predsjednik FBiH u razgovoru za HMS kaže kako kako je prilikom izbora svakog američkog predsjednika sarajevska čaršija nastojala predstaviti da su baš oni miljenici tog novog predsjednika.

"Vidjet ćemo kako će se predsjednik Biden ponašati. Sjedinjene Države su preozbiljna država da bi nasjele na par trikova ovih jeftinih kafanskih pijandura koje plasiraju u javnosti. Vjerujem da će američka administracija ozbiljno pristupiti Bosni i Hercegovini. Oni su na kraju i tvorci Daytonskog i Washingtonskog sporazuma. Prema tome, ne očekujem neki veliki zaokret u tom smislu, ali moramo voditi računa da svaka država ima svoje interesa i da se trebamo potruditi oko interesa naše države i naroda", kazao je predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...