SAD JE STVARNO DOSTA: O ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu, oglasila se Ukrajinska pravoslavna crkva

Mediji u Ukrajini jutros pišu o "diplomatskom skandalu" koji je izbio nakon što je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ikonu, staru 300 godina, ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

  • Društvo

  • 18. Dec. 2020  18. Dec. 2020

  • 1

Iz Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je neovisna o Ruskoj pravoslavnoj crkvi, za RSE su kazali da je incident u Sarajevu politički gest prema Rusiji.

"Ovo je politički gest prema Ruskoj Federaciji, jer je ova ikona upravo s teritorije koja je sada, nažalost, pod okupacijom. I to ne ovisi o nama kao crkvi. Zaista je dobro što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH reagiralo na ovaj događaj, jer se takve stvari uopće ne bi smjele događati. Svaka nacija mora poštivati druge nacije i ne činiti takve stvari", izjavio je mitropolit ukrajinski Epifanije u intervjuu za Ukrajinski servis RSE.

Sumnja se da je ikona iznesena iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi na teritoriji koja je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga.

Ikonu, čiju je fotografiju objavila novinska agencija Srna, Dodik je poklonio Lavrovu 14. decembra, tokom posjete ruskog ministra Bosni i Hercegovini.

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je 16. decembra notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH sa pitanjem kako je ikona dospjela u BiH.

"Naše diplomate će se u narednih nekoliko dana sastati sa bosanskim kolegama", kaže portparol Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko za BBC na ukrajinskom.

Dodao je da će javnost biti obaviještena o ishodu sastanka.

Iz ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova dodaju da su diplomate za poklon saznale iz medija, zahvaljujući fotografijama pečata koji, navodno, potvrđuje njeno ukrajinsko porijeklo.

"Želimo objašnjenje kako se ikona uopšte našla u Bosni i Hercegovini, ali i kako je došlo do odluke da bude poklonjena ruskom ministru", zaključuje Nikolenko.

U noti koju je Ambasada Ukrajine uputila bh. diplomatama se, između ostalog, navodi da je Lugansk „na teritoriji koja je pod okupacijom Rusije" pa bi eventualno prikrivanje informacija o tome kako je ikona dospjela u Bosnu moglo da se protumači kao „podrška agresivnoj ruskoj politici prema Ukrajini".

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je povodom note da Tužilaštvo „ima ozbiljnu osnovu da izvrši uvid kako je Dodik došao u posjed otuđene ukrajinske imovine".

Ovo nije prvi put da se Dodik našao u centru skandala s ukrajinskim diplomatama.

U martu 2014. godine, Ambasada Ukrajine kritikovala je Dodika zbog podrške koju je iskazao Rusiji povodom aneksije Krima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...