SKANDAL NAD SKANDALIMA: Političarka slučajno otkrila cijene vakcina protiv korone, odmah je sve izbrisala, ali bilo je kasno...

Europska komisija danima odbija davati informacije o cijeni vakcina protiv Covida-19 koje naručuje u ime država članica.

  • Svijet

  • 18. Dec. 2020  18. Dec. 2020

  • 0

Iako mnoga građanska udruženja i parlamentarci traže transparentnost u tome, jer se vakcine plaćaju novcem poreznih obveznika, iz Komisije su odbijali spominjati cijene kazavši da je to "tajna" jer se radi o komercijalnim ugovorima.

No, greškom je cjenovnik procurio u Belgiji. Državni sekretar za budžet u Belgiji Eva De Bleeker na Twitteru je greškom objavila cjenovnik. To je odmah prenio i najtiražniji belgijski list "Het Laatste Nieuws" (HLN). Iako je tvit brzo izbrisan, HLN je napravio screenshot u kojem se vide cijene.

Tako će se vakcine koje je ugovorila Europska komisija, plaćati od 1,78 eura do 18 eura po dozi.

Prvu vakcinu koja je već krenula od proizvođača "BioNTech/Pfizera", EU je ugovorila po cijeni od 12 eura po dozi. Kako će biti potrebne dvije doze po osobi, vakcinisanje za jednog građanina će s ovom vakcinom koštati 24 eura, piše "Jutarnji list".

Najjeftinija vakcina je ona koju zajedno proizvode Univerzitet Oxford i kompanija "AstraZeneca". Ono će stajati samo 1,78 eura po dozi. Proizvođači ove vakcine obavezali su se da na vakcini neće zarađivati.

Cjenovnik:

Oxford/AstraZeneca: €1,78

Johnson & Johnson, $8,50

Sanofi/GSK: €7,56

BioNTech/Pfizer: €12

CureVac: €10

Moderna: $18

U međuvremenu, državna tajnica Belgije rekla je da je objava bila “greška tima za komunikacije”, ali da to neće ugroziti snabdijevanje vakcinom u Belgiji. A u Europskoj komisiji i dalje "ne žele komentirati" i kažu da je cijena vakcina "tajna".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...