JASNA I GLASNA PORUKA IZ SARAJEVA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA MIGRANATA: Što hitnije proširiti smještajne kapacitete u BiH (FOTO)

Crveni križ Federacije Bosne i Hecegovine i Dansko vijeće za izbjeglice ukazali su danas, povodom Međunarodnog dana migranata, na potrebu za što hitnijim proširenjem smještajnih kapaciteta kako bi se smanjio broj lica koja borave na otvorenom, a s tim i ublažila humanitarna katastrofa.

  • Društvo

  • 18. Dec. 2020  18. Dec. 2020

  • 1

Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) koordinira i zagovara pružanje medicinske pomoći za migrante, izbjeglice i tražioce azila u BiH, a u svakom od postojećih privremenih prihvatnih centara postoji ambulanta, u kojoj rade medicinski timovi iz lokalnih domova zdravlja, a u sklopu koje se vrši upućivanje na specijalističke preglede ili na duže liječenje po potrebi u bolnice ili kliničke centre.

- Prosječno, na mjesečnom nivou, DRC podržava medicinske timove u ambulantama za više od 6.000 medicinskih pregleda te više od 1.200 direktnih medicinskih intervencija. Dansko vijeće doprinosi provođenju medicinskih pregleda za polazak djece u školu, redovnu imunizaciju, pedijatrijske preglede djece iz kategorije migranata i tražilaca azila, kao i svaki vid primarne i sekundarne zdravstvene zaštite za odrasle osobe - poručila je Naida Softić, projektna koordinatorica DRC-a.

Od početka pandemije Covida-19 urađen je 58.521 medicinski skrining, 354 osobe u pokretu su testirane na Covid-19 u skladu sa protokolom uspostavljenim za ove svrhe. U privremenim prihvatnim centrima realizirane su preventivne mjere, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a one podrazumijevaju dijeljenje informacija i materijala za zdravstvenu prosvećenost unutar centra i praćenje poštivanja tih mjera, kako od strane korisnika, tako i od samih pružalaca usluga.

Za sve one koji nemaju pristup smještaju, a kojih je, prema trenutnim nezvaničnim podacima, oko 1.500, DRC u partnerstvu s organizacijama Crvenog križa na različitim lokacijama osigurava zaštitu u vidu prve pomoći, podjele prehrambenih namirnica, vreća za spavanje, obuće i odjeće, kao i paketa sa sredstvima za održavanje lične higijene.

U skladu s projektima Crvenog križa Federacije BiH i DRC kroz donatorska sredstva ECHO-a i Ambasade Švicarske u BiH formirani su mobilni timovi za pružanje podrške migrantima, izbjeglicama i tražiocima azila u TK, Kalesiji, Ključu, Cazinu, Bosanskom Petrovcu, Sarajevu, Mostaru, kao i terenski ljekari i psiholozi.

- Od početka 2020. godine do sada pruženo je 33.136 intervencija prve pomoći, 32.125 usluga psihosocijalne podrške, 1.998 konsultacija i intervencija od strane ljekara te 1.501 usluga psihologa. Pored ovih timova, Crveni križ FBiH, uz partnerstvo i koordinaciju sa DCKBiH, IFRC, MKCK i Švicarskim CK, ima formirane timove za humanitarno i zdravstveno zbrinjavanje migranata koji su svakodnevno na terenu. U ovoj godini podijelili su više od 60.000 paketa hrane i higijene, a aktivni su i u programima obnavljanja porodičnih veza, prve pomoći, psihosocijalne podrške i slično”, istaknuo je Jasmin Nikšić, koordinator za zdravstvo u migracijama Crvenog križa Federacije BiH.

Dansko vijeće za izbjeglice naglasilo je značaj podrške Švicarske agencije za razvoj i saradnju zdravstvenim institucijama širom Bosne i Hercegovine. Imajući na umu posvećenost, empatičnost i požrtvovanost medicinskih radnika koji imaju samo jedan cilj – pružiti jednaku pomoći svim ljudima kojima pomoć treba, SDC je u periodu od decembra 2019. do juna 2020. godine podržao rad zdravstvenih ustanova na području Unsko-sanskog kantona, piše Hayat.

Doniranjem medicinske opreme i aparata značajno je unaprijeđen kvalitet medicinskih usluga za lokalno stanovništo te za lica u pokretu, a ojačani su tehnički kapaciteti zdravstvenih ustanova.

Trenutno se završava faza projekta tokom koje se unapređuju određeni odjeli u zdravstvenim ustanovama na području Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog i Unsko-sanskog kantona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...