GLASANJE U GENERALNOJ SKUPŠTINI UN-a PODIJELILO SVIJET: Za rezoluciju protiv veličanja nacizma, koju je predložila Rusija, iz regije glasale samo Srbija i BiH; članice EU bile suzdržane!

Sve zemlje članice Evropske unije suzdržale su se od glasanja o rezoluciji, uključujući i Njemačku.

  • Mini market

  • 18. Dec. 2020  18. Dec. 2020

  • 1

U sjenci ovosedmične posjete Sergeja Lavrova, ruskog ministra vanjskih poslova, regiji i nekoliko skandala koji su je pratili (bojkot dva člana Predsjedništva BiH, misterija oko porijekla ikone koju mu je poklonio Milorad Dodik) proteklo je zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, na kojem se glasalo o rezoluciji i negiranju nacizma, koju je predložila Rusija. Protiv ruske rezolucije kojom se osuđuje "glorificiranje nacizma", glasale su samo dvije države: Sjedinjene Američke Države i Ukrajina. Obje zemlje ruski prijedlog rezolucije ocijenile su kao politikantski čin, čiji cilj nije osuda nacizma, nego neki drugi interesi predlagača - Rusije. 

alt

Rezultati glasanja u Generalnoj skupštini UN-a

Sve zemlje članice Evropske unije suzdržale su se od glasanja o rezoluciji, uključujući i Njemačku, za koju se očekivalo da će među prvima podržati svaku osudu nacizma i njegovog "glorificiranja". No, ni oni nisu očito bili uvjereni kako Rusija nije ovu rezoluciju predložila iz nekih svojih interesa. U posljednjih nekoliko godina, pogotovo nakon ruske aneksije dijelova Ukrajine, svako spominjanje nacizma od Rusije u SAD-u i Evrpskoj uniji se gleda kroz prizmu rusko-ukrajinskih napetosti. Moskva je, podsjetimo, svoju vojnu interevenciju u Ukrajini pravdala "povampirenjem" nacizma u susjednoj zemlji. 

U ostatku svijeta, na rusku rezoliciju se gledalo drugačije pa je ona spremno prihvaćena.

Zanimljivo je kako su u UN-u glasale države nekadašnje SFR Jugoslavije. Hrvatska i Slovenija su, kao članice Evropske unije, bile suzdržane, dok su Srbija i Bosna i Hercegovina podržale rusku rezoluciju protiv glorificiranja nacizma. Crna Gora i Sjeverna Mekedonija su, također, bile suzdržane, što je bilo očekivano s obzirom na to su obje zemlje članice NATO saveza.

Sa stanoviša interesa Bosne i Hercegovine, usvajanje rezolucije Generalne skupšine UN-a kojom se osuđuje veličanje i promocija nacizma, može imati veliki značaj, pogotovo ukoliko bi u obračunu sa povampireni nacizmom u našoj zemlji, rušiteljima antifašističkih spomenika, veličanju nacističkih režima i ličnosti... imala podršku Rusije. Možda na nekom od narednih susreta Sergej Lavrov zatraži od Dragana Čovića da implementira u Mostaru zaključke rezolucije protiv "glorificiranja nacizma" koju je Bosna i Hervegovina podržala u Generalnoj skupštini UN-a. Ili da svom prijatelju Miloradu Dodiku naredi da zabrani okupljanja četničkih vukodlaka i njihovo prizivanje i veličanje nacisičkih zločina(ca) iz Drugog svjetskog rata. 

("SB", Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...