JOHANN SATTLER, ŠEF DELEGACIJE EU U BiH: "Mi ćemo biti konstruktivna sila na terenu, nastavit ćemo vršiti pritisak. Neki me političari optužuju da sam..." (VIDEO)

Johann Sattler, austrijski diplomata i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kazao je u intervjuu za N1 da ga bosanskohercegovački političari često optužuju da je prebrz, da gura stvari, ali je poručio da su građani svjesni i da su vidjeli šta se dešava kada ne postoji zakon poput onoga o javnim nabavkama. Istaknuo je kako domaćim političarima fali žurnosti, koju mladi imaju. Rekao je i to kako će Evropska unija nastaviti biti korektiv i konstruktivna sila na terenu.

  • Mini market

  • 18. Dec. 2020  19. Dec. 2020

  • 2

Sattler je prije nešto više od godinu i pol dana došao u BiH, a na funkciji je naslijedio Larsa-Gunnara Wigemarka. Je li očekivao progresivno političko djelovanje?

"Bio sam pripremljen, nije bilo iznenađenja. Nije bilo Vlade formirane na nivou BiH, nisu dostavljeni odgovori na mišljenje Evropske komisije, nije bilo šanse o rješenju za Mostar - evo gdje smo danas. Neka pitanja su riješena, napravljeni su iskoraci na više frontova, napredovali polako negdje, na nekima nismo nikakav iskorak napravili, poput vladavine prava i borbe protiv korupcije", rekao je Sattler u uvodu.

"Rekao bih, sada je ključno da nadograđujem ovo što smo uradili. Hajde da se ubrzamo u 2021. godini", dodao je.

Na pitanje jesu li građani žrtve političkih poteza, nacionalizma i može li BiH bolje - odgovorio je.

"Ne samo da može nego i mora bolje, zaista mora. Naglašavam - ovo nije pitanje izbora, nego obaveze. Ja žurnost vidim kod mlađih generacija, one nemaju strpljenja, žele da žive kao njihovi vršnjaci u Beču, Hamburgu... Ne vidim taj osjećaj žurnosti kod političara. Ova zemlja gubi ljude, prazni se. To treba zaustaviti. Neki me političari optužuju da sam malo prebrz, da guram stvari, da previše želim, da guram zakone poput Zakona o sukobu interesa ili javnih nabavki. Vidjeli smo šta se dešava kada imate neadekvante javne nabavke. Optužuju me da previše guram stvari, a ovo su propisi koji su dvije godine na čekanju. To građani žele, ne ja, ja sam tu da pomognem građanima."

Mladi u BiH biraju odlazak, a da li građani mogu biti korektiv, a da to nije samo na dan izbora?

"To je važno pitanje. Aktivan rad građana nije samo odlazak na birališta svake dvije godine. On podrazumijeva i to da se aktivirate, odmaknete od telefona, ekrana i kompjutera, budete promjena u zemlji. Mi ćemo biti konstruktivna sila na terenu, nastavit ćemo vršiti pritisak, ali bez angažmana građana - nećemo ostvariti napredak", kazao je.

Toko razgovora osvrnuo se i na aferu respiratori.

"Ja sam spomenuo Zakon o javnim nabavkama. Da je postojao adekvatan - ovako nešto bi bilo nemoguće da se desi. Dvije godine je u pripremi zakon, koji je u skladu sa evropskim standardima, a nije prošao. Nekada je proces EU integracija suhoparan i dosadan, ali umanjuju mogućnost korupcije. Zato insistiram na pomacima i zakonima o javnim nabavkama. Sada je na redu Vijeće ministara i Parlament", poručio je Sattler za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...