PRVI ČOVJEK GRADAČAČKE FIRME OTKRIO SVE: "Ponosan sam na svoj tim, BIH IMA SVOJ RESPIRATOR, pokrećemo proizvodnju..."

Rijetke su pozitivne vijesti kada smo okruženi morem loših.

  • Ekonomija

  • 19. Dec. 2020  19. Dec. 2020

  • 3

Dobrih vijesti, vrijednih pažnje itekako ima. BiH ima vrijedne, pametne i sposobne ljude prilagodljive svakoj situaciji. Ekipa takvih ljudi radi u gradačačkoj TMD grupaciji.Napravili su prototip respiratora za intenzivnu njegu koji je Centar za translacionu medicinu bolnice Queen Elizabeth u Birminghamu u Velikoj Britaniji ocijenio pozitivnim. O ovom velikom uspjehu domaće pameti u „Vijestima u 7“ govorio je Adem Hanić, direktorom TMD grupacije.

Kako je uopće došlo do toga da se posvetite proizvodnji respiratora? TMD izvorno nije proizvođač medicinskih uređaja.

-Sve nas pandemija zatekla prije svega i krenuli smo da razmišljamo malo drugačije, kako da pomognemo u trenutnoj situaciji. Kao što vidite nismo samo mi to radili, nego  brojne svjeteske kompanije. Tako smo mi iskoristili naše resurse i udružili se sa UKC Tuzla, i tako je nastao naš respirator. Pored certifikata iz Velike Britanije možemo reći da imamo ne prototip, nego respirator. Zato sam ponosan na svoj tim.

Iz Velike Britanije stigle su brojne pohvale za prototip Vašeg respiratora. Koliko je on kvalitetan i šta još treba da se uradi kako bi imali gotov proizvod?

-Još nekoliko koraka je potrebno, mi smo registrirali firmu koja će se baviti proizvodnjom uređaja i mašina u medicinske svrhe, ona mora imati posebne neke komponente, i tu je još puno koraka kako bi proizvod mogao izaći iz firme.

Šta nakon što dobijete certifikat? Hoćete li se posvetiti masovnoj proizvodnji respiratora?

-Sigurno, tražit ćemo dozvolu u mnogim zemljama. S ovim je pokrenuta nova proizvodnja u Bosni i Hercegovini, a to je proizvodnja medicinske opreme i mašina.

Koliko smo mogli čuti, nećete stati samo na proizvodnji respiratora. Imate mnoge veće planove kada je riječ o proizvodnji medicinske opreme?

-Naš je plan da izvozimo medicinsku opremu, a još je važnije da mi imamo proizvodnju u našoj zemlji i da na proizvodu piše made in BiH.

 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...