TAJANSTVENI PROJEKT U KOJI SU UŠLI NAJBOGATIJI LJUDI SVIJETA: Zbog čega su Bill Gates i Jeff Bezos u ovaj avion investirali milione…

Startup ZeroAvia i njihov prerađeni mali putnički avion Piper M350, u koji su ugrađene vodikove gorivne ćelije kao izvor električne energije, postao je prvi u svijetu koji je odradio "pravi" (ne eksperimentalni) let u potpunosti pogonjen električnom energijom iz vodikovih ćelija.

  • Ekonomija

  • 21. Dec. 2020  21. Dec. 2020

  • 2

Ovo postignuće zainteresiralo je zvučna imena svjetskog biznisa pa je kompanija ZeroAvia od grupe investitora prikupila 37,7 miliona američkih dolara svježeg kapitala.

Najveći ulagači u ovoj rundi finansiranja bili su Breakthrough Energy Ventures, fond koji ulaže u napredne energetske projekte i čiji je glavni član Bill Gates, kao i Amazonov Climate Pledge Fund, fond slične namjene pod patronatom najbogatijeg čovjeka na svijetu Jeffa Bezosa. Ova dva fonda zajedno su, s još nekoliko manjih kompanija, u ZeroAviu investirala 21,4 miliona dolara. Dodatnih 16,6 miliona došlo je iz nacionalnog budžeta Ujedinjenog Kraljevstva, a osim spomenutih, u prikupljanju kapitala sudjelovala je i naftna kompanija Shell.

Ova će investicija biti usmjerena na daljnji razvoj ekološki prihvatljivijih pogona za putničke avione, sa misijom izrade potpuno novog električnog aviona, pogonjenog vodikovim gorivnim ćelijama. Taj bi model trebao moći u zrak vinuti do 19 putnika, a razvoj bi trebao biti dovršen do 2023. godine. Početkom te godine, ZeroAvia obećava odraditi prvi let novog aviona na ruti dugoj do 800 kilometara. U projektu razvoja aviona kodnog imena HyFlyer II pripomoći će i britanska aviokompanija British Airways.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...