VRH SDA PRELOMIO ODLUKU: Zašto Novalić a ne Trhulj?

Vrh SDA konačno je prekinuo nagađanja oko imena novog mandatara Vlade Federacije BiH; Slobodna Bosna otkriva zašto je Novalić dobio prednost nad Trhuljem i kakav će ekonomski program ponuditi budući federalni premijer

  • Politika

  • 26. Dec. 2014  27. Dec. 2014

Prema pouzdanim informacijama Slobodne Bosne, vrh SDA definitivno je razriješio dilemu oko izbora mandatara federalne Vlade. Sve do prije nekoliko dana u opticaju su bila dva imena s gotovo izjednačenom podrškom stranačkog vrha: Erdal Trhulj, aktuelni ministar industrije, energije i rudarstva, i Fadil Novalić, ugledni privrednik iz Gradačca. U neizvjesnom finišu trke, pobijedio je Fadil Novalić, s tim da će SDA ponuditi Trhulju ostanak na čelu resora koji je, prema općoj ocjeni, s velikim uspjehom vodio tokom protekle četiri godine.

„SLATKE MUKE“ STRANAČKIH ČELNIKA

Vrh SDA mjesecima je bio na slatkim mukama, budući da i Novalić i Trhulj uživaju zavidnu reputaciju u političkim i poslovnim krugovima. Trhulj, kao građevinski, a Novalić, kao mašinski inžinjer, izgradili su zavidnu profesionalnu karijeru, s respektabilnim međunarodnim iskustvom - Trhulj kao uposlenik Hidrogradnje na brojnim tržištima afričkih i azijskih država, a Novalić kao menadžer CIMOS-a na tržištima zapadne Evrope, poglavito Austrije i Njemačke.

Pa ipak, dva su ključna argumenta prevagnula u korist Fadila Novalića. Prvi je taj što dolazi iz tzv. realnog sektora, što je praktično sve vrijeme, od završetka studija 1982. godine do danas, radio u privredi, najprije kao pogonski inžinjer u Famosovoj tvornici u Gradačcu, a zatim kao menadžer nekoliko uspješnih domaćih i inostranih kompanija, uglavnom specijaliziranih za proizvodnju autodijelova. Pod njegovim vodstvom formiran je respektabilan klaster autoindustrije, koji u ovom trenutku broji desetak tvornica s oko 1.300 zaposlenih radnika. Neke od tih tvornica iz sastava TMD Grup (TDM Mibo, TMD Hanibal, Subfina itd.) Novalić je „podigao s ledine“, druge su nastale privatizacijom državnih kompanija, no sve su danas vrlo uspješne i sve su izvozno orijentirane, sa zbirnim plasmanom na inostrana tržišta od preko 100 miliona KM godišnje. Zahvaljujući ovom klasteru, Gradačac trenutno spada u red najrazvijenijih općina u BiH i ubjedljivo je na prvom mjestu općina po visini izvoza - mjereno po glavi stanovnika!

Svi poslijeratni federalni premijeri, od Edhema Bičakčića, preko Alije Behmena, Nedžada Brankovića, Mustafe Mujezinovića, Ahmeta Hadžipašića, do Nermina Nikšića, uglavnom su regrutirani iz stranačkih struktura, i dolazili su sa solidnim političkim, ali krajnje oskudnim iskustvom u privredi. Novalić će biti prvi federalni premijer s obrnutim karakteristkama: njegov najveći problem na mjestu federalnog premijera bit će upravo manjak političkog iskustva, dok će njegova ključna prednost biti respektabilno iskustvo u privredi.

PRVI MANDATAR IZ TUZLE

Drugi argument koji je pretegao u korist Novalića jeste činjenica da dolazi s područja Tuzlanskog kantona, dakle kantona koji je po broju stanovnika najveći, a po koncentraciji industrijskih kapaciteta najznačajniji u Federacije BiH, a iz kojeg je od rata do danas izabran samo jedan federalni premijer - Izudin Kapetanović - s kratkim mandatom od samo 10 mjeseci pred prve parlamentarne izbore nakon rata. Ova pozicija uglavnom je bila rezervirana za kadrove iz Sarajeva (Bičakčić, Behmen, Branković, Mujezinović) s izuzetkom pokojnog premijera Ahmeta Hadžipašića iz Zenice i aktuelnog premijera Nermina Nikšića iz Konjica.

Izbor novog federalnog premijera karakterističan je još po nečemu. Novalić će biti prvi poslijeratni federalni premijer koji će preuzeti mandat na temlju jasno definiranog i verificiranog programa. Riječ je dokumentu pod nazivom „Koncept ekonomskog razvoja 2014.-2018. godine“, koji je već usvojen na najvišim organima SDA i bit će ponuđen koalicionim partnerima - DF-u i HDZ-u kao zajednička platforma nove vlasti.

(Integralni tekst možete pročitati u printanom izdanju Slobodne Bosne, od četvrtka, 25. decembra)

trenutak ...