PANIKA U DODIKOVIM REDOVIMA: „Valentin Inzko traži od BiH ono što nema ni Austrija“

„Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko jučer je pokazao da radi po dvostrukim aršinima, jer je sakrio od javnosti da dio Evropske konvencije o ljudskim pravima na čije poštovanje u BiH poziva, ne važi u njegovoj rodnoj Austriji“, piše „Glas Srpske“.

  • Društvo

  • 22. Dec. 2020  22. Dec. 2020

  • 4

Podsjetimo, Inzko je izjavio da je prioritet Bosne i Hercegovine provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, prije svega u predmetu “Sejdić i Finci”. On je naveo da je provođenje te presude “apsolutni prioritet”, ali je istaknuo da se moraju provesti i druge presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima “Zornić”, “Pilav” i “Šlaku”, kao i u posljednjem predmetu “Pudarić”, da bi se, kako je rekao, okončala diskriminacija građana BiH po osnovu njihove nacionalne pripadnosti ili prebivališta. On je dodao da nije stvar samo u provođenju presuda i međunarodnih obaveza BiH, već da je riječ o zaštiti prava svih građana BiH i uklanjanju diskriminacije.

- Riječ je o poštovanju jednog od najstarijih načela civilizacije - jednakosti. Glavni prioritet izabranih predstavnika treba da bude da BiH postane dom svih svojih građana, jednakih na cijeloj teritoriji, bez obzira na etničku pripadnost ili mjesto prebivališta - rekao je Inzko.

Ta je izjava razbjesnila Dodikove medije pa tako jutros „Glas Srpske“ piše kako Inzko ima dvostruke aršine.

- Iako bi se reklo da Inzko ne govori ništa pogrešno i da nema ništa loše u njegovoj tvrdnji da građani BiH ne smiju da budu diskriminisani bez obzira na etničku pripadnost ili mjesto prebivališta, šef OHR-a se napravio ili nevješt ili licemjeran, jer nije javnosti otkrio da njegova rodna Austrija i brojne druge evropske zemlje, za razliku od BiH, nisu ratifikovale Protokol broj 12 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji građanima garantuje zaštitu od opšte diskriminacije - navodi se između ostalog.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...