DUŠANKA MAJKIĆ OTVORENO PRIJETI: „Vrijeme je da revizori zavire i u OSA-u“

Članovi parlamentarne Komisije za finansije i budžet na nivou BiH otvorit će sutra raspravu o institucijama koje su “zaradile” revizorsko mišljenje s rezervom i tako došle na listu onih koje su lani upisale najgoru ocjenu, a uz to bi mogla biti otvorena i priča o tome da je došlo vrijeme da Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) otvori svoja vrata revizorima.

  • Mini market

  • 22. Dec. 2020  22. Dec. 2020

  • 0

Izvještaji Ureda za reviziju institucija na zajedničkom nivou o njihovom finansijskom poslovanju za 2019. godinu jedina su tačka dnevnog reda sjednice Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH. 

Delegati će analizirati nalaze revizora i dati svoj osvrt na stanje koje je utvrđeno u Ministarstvu inostranih poslova BiH, Regulatornoj agenciji za komunikacije, Ministarstvu odbrane BiH, kao i Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, Agenciji za nadzor nad tržištem, Ministarstvu sigurnosti, Institutu za metrologiju, Ministarstvu pravde te Jedinici za realizaciju projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Sve navedene institucije dobile su mišljenja s rezervom, a na teret su im uglavnom stavljene nepravilnosti u primjeni zakona o radu i o državnoj službi te pravila kojima su definisane javne nabavke, kao i nedostaci pri popisu sredstava i obaveza.

Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić je izvjestilac za dva resora u Vijeću ministara BiH - ministarstva inostranih poslova i sigurnosti, a za “Glas Srpske” ističe da je poražavajuće da je tek nekoliko institucija dobilo čisto pozitivno mišljenje, uz opasku da skretanje pažnje na dosta adresa sluti da bi naredno mišljenje moglo biti s rezervom. Ističući da su te institucije potrošile zajedno nekoliko stotina miliona KM, kaže da se mora ozbiljno pristupiti tim izvještajima. Bez presedana je, kako je dodala, i činjenica da se revizori ne usuđuju da daju negativno mišljenje bez obzira na utvrđene greške.

- U jednom slučaju su se suzdržali od davanja mišljenja, a to je Obavještajno-bezbjednosna agencija, jer revizori nemaju dozvolu da pristupe podacima na osnovu kojih bi dali mišljenje i generalno se uvjerili kako posluje ta institucija. Niko ne spori da moraju imati dokumenta pod tajnom, ali ima onih koja treba da daju na uvid, i time će se i ova komisija morati baviti u idućem periodu. Pokrenute su određene inicijative kako bi se stanje promijenilo i da revizori dobiju podatke koji se tiču, između ostalog, troškova službenih putovanja, postavljenja. Nadam se da ćemo na kraju prisiliti direktora da dio informacija koje nisu tajna, bude dostupan revizorima za provjeru - istaknula je Majkić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...