REVIZORI PRATILI EFIKASNOST IZDAVANJA GRAĐEVINSKIH DOZVOLA: Podaci su i dalje zabrinjavajući, općine i gradovi nisu izradili planove prevencije neplanske gradnje…

Provedenim praćenjem zaključeno je da je u proteklom periodu ostvaren određeni napredak s obzirom na to da je većina općina i gradova preduzela aktivnosti radi osiguranja sveobuhvatnih i lako dostupnih informacija o uslovima gradnje.

  • Ekonomija

  • 22. Dec. 2020  22. Dec. 2020

  • 0

Većina općina i gradova u FBiH građevinske dozvole ne izdaje u predviđenim rokovima. Svaki drugi investitor čeka na izdavanje građevinske dozvole duže od zakonom utvrđenog roka, a postupak je komplikovan za investitora zbog brojnih administrativnih procedura. Ovim problemom se bavio i Ured za reviziju Federacije Bosne i Hercegovine tokom revizije efikasnosti postupka izdavanja građevinskih dozvola u lokalnoj upravi.

NAPREDAK POSTOJI, ALI PREPORUKE NA ČEKANJU

Na osnovu rezultata provedenog praćenja, zaključeno je da su općine i gradovi u prethodnim godinama preduzimali aktivnosti radi realizacije preporuka iz Izvještaja revizije, ali date preporuke još nisu u potpunosti realizovane.

Provedenim praćenjem je zaključeno da je u proteklom periodu ostvaren određeni napredak s obzirom na to da je većina općina i gradova preduzela aktivnosti radi osiguranja sveobuhvatnih i lako dostupnih informacija o uslovima gradnje. Također, određeni broj općina i gradova osigurao je da se po službenoj dužnosti pribavljaju pojedini dokumenti potrebni za izdavanje građevinskih dozvola, čime je pojednostavljena procedura za potencijalne investitore. Veći dio općina i gradova preduzeo je i aktivnosti na izradi hodograma aktivnosti ili internih procedura za izdavanje građevinskih dozvola, a pokrenute su i djelimične aktivnosti na izradi nedostajućih prostornih planova, kao i njihovom usklađivanju sa planovima šireg područja.

Rezultati praćenja ukazuju na to da su u većini općina i gradova izostale aktivnosti na analizi uzroka dugog i komplikovanog postupka izdavanja građevinskih dozvola i izradi planova unapređenja efikasnosti u navedenom postupku. Pored toga, općine i gradovi nisu izradili ni planove prevencije neplanske gradnje koji su trebali biti usmjereni na demotivisanje potencijalnih nelegalnih graditelja i sprečavanje nastanka novih nelegalnih objekata.

Kada je u pitanju regulativa iz predmetne oblasti, utvrđeno je da pojedine vlade kantona i nadležna ministarstva još nisu preduzeli aktivnosti kako bi se izradila analiza pravnog okvira relevantnog za oblast prostornog uređenja i građenja te nisu uputili prijedlog za izmjene i dopune regulative radi skraćenja i pojednostavljenja postupka izdavanja građevinskih dozvola.

Uvažavajući činjenicu da je predmetna oblast od općeg interesa za cjelokupnu društvenu zajednicu, Ured za reviziju cijeni da je neophodno dodatno angažovanje općina i gradova, kao i vlada kantona i nadležnih ministarstava kako bi se unaprijedila efikasnost predmetnog postupka u lokalnim upravama.

Dalje revizori navode kako sveobuhvatne i lako dostupne informacije o uvjetima gradnje, administrativnim koracima i potrebnoj dokumentaciji još nije u potpunosti osiguralo 33 posto općina i gradova.

INVESTITORI SAMOSTALNO PRIKUPLJAJU DOKUMENTACIJU

Značajan broj općina i gradova osigurao je pribavljanje dokumentacije o činjenicama po službenoj dužnosti, ali u 33 posto općina investitori i dalje samostalno prikupljaju sve potrebne dokumente neophodne za izdavanje građevinskih dozvola.

“Sedamdeset šest posto općina i gradova nije izradilo sve nedostajuće prostorne planove niti je osigurana usklađenost planova užeg područja sa planovima šireg područja.

Hodograme s jasno definisanim koracima, zadacima, odgovornostima i rokovima u postupku izdavanja građevinskih dozvola nije izradilo 38 posto općina i gradova”, navode revizori.

Aktivnosti na izradi plana za unapređenje vlastite efikasnosti u postupku izdavanja građevinskih dozvola izostale su u 62 posto općina i gradova.

Kako navode, čak 76 posto njih nije izvršilo analizu uzroka dugog i komplikovanog postupka izdavanja građevinskih dozvola niti je upućivalo inicijativu nadležnim ministarstvima za pojednostavljenje postupka.

Na osnovu provedenog praćenja aktivnosti institucija na realizaciji preporuka iz Izvještaja revizije učinka „Efikasnost postupka izdavanja građevinskih dozvola u lokalnoj upravi", utvrđeno je da, od sedam preporuka koje su upućene općinama i gradovima, niti jedna općina/grad nije u potpunosti realizovala sve preporuke.

Također, procijenjeno je da preporuka koja je upućena vladama kantona i kantonalnim ministarstvima nadležnim za oblast prostornog uređenja i građenja, nije realizovana u svim kantonima.

Revizori su analizom utvrdili da je 14 općina/gradova (Zenica, Bosanska Krupa, Sanski Most, Jablanica, Goražde, Konjic, Grude, Odžak, Visoko, Centar Sarajevo, Novi Grad Sarajevo, Maglaj, Gradačac, Mostar) osiguralo sveobuhvatne i lako dostupne informacije o mogućnostima i uslovima gradnje, administrativnim koracima i dokumentaciji potrebnoj za izdavanje građevinskih dozvola.

Praćenjem je utvrđeno da je u četiri općine/grada (Široki Brijeg, Kladanj, Bosansko Grahovo i Kiseljak) predmetna preporuka djelimično realizovana. Analizom dostupnih podataka utvrđeno je da u ovim lokalnim upravama zainteresirano lice većinu informacija o mogućnostima i uslovima gradnje, administrativnim koracima i dokumentaciji potrebnoj za izdavanje građevinskih dozvola može, na svoj zahtjev, dobiti na šalterima kod zaposlenika nadležne službe tokom radnog vremena.

“Ured za reviziju je Izvještaj revizije učinka „Efikasnost postupka izdavanja građevinskih dozvola u lokalnoj upravi", u skladu s odredbama Zakona o reviziji institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, dostavio na postupanje Parlamentu FBiH, odnosno Parlamentarnoj komisiji odgovornoj za reviziju. Praćenjem je utvrđeno da Parlament FBiH, odnosno Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju, nije razmatrala predmetni Izvještaj revizije učinka, niti je provela aktivnosti na praćenju implementacije datih preporuka”, zaključuju revizori.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...