NA VIJEST O SMRTI PERE KVRGIĆA: Pogledajte „Simhu“, dramu nekadašnje TVSA, u kojoj je briljirao čuveni hrvatski glumac; Naslovni lik igrala je Etela Pardo, koja se za „SB“ prisjetila tog ostvarenja (VIDEO)

Ulogu Rafaela, sarajevskog obućara, nesretno zaljubljenog u Simhu, igrao je Pero Kvrgić.

  • Kultura

  • 23. Dec. 2020  23. Dec. 2020

  • 0

U aprilu 2015. radili smo intervju s Etelom Pardo, sarajevskom glumicom, nastanjenom u Londonu, koju šira publika najviše pamti po ulogama u filmu „Valter brani Sarajevo“, TV seriji „Memoari porodice Milić“ i TV drami „Simha“, snimljenoj 1975. u produkciji tadašnje Televizije Sarajevo, u kojoj je igrala naslovni lik.

Ulogu Rafaela, sarajevskog obućara, nesretno zaljubljenog u Simhu, igrao je Pero Kvrgić, jedan od najvećih hrvatskih glumaca ikada. Pitali smo je, dakle prije pet i po godina, da li još pamti onaj čeznutljivi pogled Pere Kvrgića u „Simhi“, koji je po noveli Isaka Samokovlije snimila rediteljica Vesna Ljubić:

„Simhu sam često gledala. Ili u Sarajevu na TV-u, ili na DVD-u u Londonu. A Pero Kvrgić je divan čovjek. Mislim da je to izuzetno kvalitetna drama Vesne Ljubić. Simha je meni strašno draga, mada ja tu, praktično, ne progovaram ni riječ. A nije ni bilo potrebe. Sjećam se da su mi, pošto je Simha po opisu punačka, jedra djevojka na kukove, ispod suknje, stavljali futer, da imam malo više kukova, ha, ha, ha... Divna su to bila vremena.“

(D. B.)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...