OČAJ TUZLANSKIH RADNIKA: Promrzli, iscrpljeni, ogorčeni, autobusima se vratili u Tuzlu (PHOTO)

Radnici Fabrike obuće „Aida“, „Dite“, „Livnice“ i „Konjuha“ koji su u srijedu krenuli pješke prema Graničnom prijelazu Orašje, u namjeri da napuste Bosnu i Hercegovinu, u poslijepodnevnim satima autobusima su se vratili u Tuzlu

  • Vijesti

  • 28. Dec. 2014  28. Dec. 2014

Radnici propalih firmi iz Federacije BiH prihvatit će odluku Vlade Tuzlanskog kantona o isplati 220 KM materijalne pomoći i 180 KM u prehrambenom paketu, ali će nastaviti svoju borbu, izjavio je predsjednik Sindikata Fabrike deterdženata "Dita" Dževad Mehmedović prenosi Federalna televizija.

U popodnevnim satima oko 120 radnika Dite, Aide, Livnice čelika i Konjuha, raspoređeni u tri autobusa, stigli su iz Orašja u Tuzlu.

Uz povike "Lopovi, lopovi" i "Dobit ćete batine", radnici su danas u Tuzli od naselja Irac prošetali do nekadašnje zgrade kantonalne Vlade, koja je bila zapaljena u februarskim demonstracijama.

Potpredsjednik Sindikata Fabrike namještaja "Konjuh" Mujo Gavranović kaže da su radnici zbog vremenskih neprilika prinuđeni da okončaju petodnevni marš i proteste.

Radnici su se kratko zadržali ispred devastirane zgrade "Sodaso", a potom su se vratili u autobuse i razišli kućama.

Oni traže da im se uveže radni staž, da se pokrene proizvodnja i da se u kantonali budžet uvrsti stavka o isplati materijalne pomoći u vrijeme nezaposlenosti.

Radnici jutros nisu mogli preći granicu u Orašju jer većina nije imala važeća dokumenta, a namjeravali su kolektivno iseljenje.

Edina Aličić, predsjednica Sindikata ove fabrike, kazala je da su radnici mnogo toga očekivali ali da je svaka nada izgubljena.

- Ovo ko nije doživio ne može shvatiti. Ovo je pamćenje za cijeli život. Neće se ovako završiti, idemo dalje - istakla je Aličić.

Nekolicina radnika koji su imali važeće pasoše, prešla je granicu, no ubrzo su se vratili jer nisu htjeli da se razdvajaju od svojih kolega.

Radnici su iz Tuzle ka Orašju krenuli u srijedu a na putu dugom oko 80 kilometara prespavali su u Srebreniku, Ormanici i dvije noći u Orašju. Oni su tražili isplatu 400 KM jednokratne novčane pomoći, a iz Vlade TK su poručili kako im mogu isplatiti po 220 KM i obezbjediti paket sa prehrambenim namirnicama u iznosu od 180 KM, što su radnici odbili ne pristajući da ih se tretira kao "socijalni slučaj".

loading...

trenutak ...