DRAMA U CRNOJ GORI: Počelo hapšenje Milovih ljudi, Dritan Abazović najavljuje da će ih biti još

Nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore, direktoru Uprave za nekretnine Draganu Kovačeviću određeno je zadržavanje do 72 sata.

  • Regija

  • 24. Dec. 2020  24. Dec. 2020

  • 1

On je jučer uhapšen pod sumnjom da je stvorio kriminalnu organizaciju u kojoj su, između ostalih, djelovali i Ana Lakićević, načelnica tivatske Područne jedinice te uprave, i geometar Krsto Pavićević.

Na teret im se stavlja i da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, odnosno da su u više predmeta državne resurse koristili u privatne svrhe.

Specijalna tužuteljica Lidija Mitrović i njima je, nakon saslušanja, odredila zadržavanje do 72 sata.

Prema nezvaničnim saznanjima podgoričkih "Vijesti", SDT i Uprava policije danas će o tom slučaju zvanično obavijestiti javnost.

“Vijestima” je nezvanično saopšteno da Specijalno policijsko odjeljenje nastavlja istragu u tom predmetu i da spisak jučer uhapšenih nije konačan. Članovi tog policijskog tima jučer su oko 10 sati, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, uhapsili Kovačevića u njegovoj kancelariji. Na svom radnom mjestu uhapšena je i Lakićevićeva, koja je i članica Predsjedništva Socijaldemokrata Budve. 

Jedan od sagovornika “Vijesti” objasnio je da je istraga u tom predmetu počela prijavom Podgoričanina Aleksandra Gazivode da ga je Kovačević ucjenama primorao da mu u bescijenje proda milionski vrijednu kuću u Tivtu. Šefa Uprave za nekretnine optužuje da je na taj način sinu Danku pribavio protupravnu korist, jer je na njegovo ime upisana vrijedna imovina na obali mora.

Prema saznanjima “Vijesti”, taj Podgoričanin tvrdi da objekt u zoni Morskog dobra nije mogao legalizovati dok je on bio vlasnik, ali da je to učinjeno nakon što je prešao u ruke Kovačevića, koji je i član Glavnog odbora Socijaldemokrata.

Plac se vodi na državu kao vlasnika, dok je Danko Kovačević upisan kao jedini njegov korisnikPlac se vodi na državu kao vlasnika, dok je Danko Kovačević upisan kao jedini njegov korisnik (Foto: Siniša Luković)

“Pripadnici SPO nakon njegove prijave izuzeli su dokumentaciju iz Uprave za nekretnine i sa posebnom pažnjom pregledali predmete koji su iz tivatske PJ slate na obradu u Podgoricu”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti”. Objasnio je i da se inspektori nisu zadržali samo na tim predmetima, već da provjeravaju i druge “velike” poslove u koje je Kovačević bio uključen kao službeno lice.

Prema nezvaničnim saznanjima, pod lupom je i geodetska firma “Geo & arh projekt”, koja je u vlasništvu Kovačevićevog brata Dragoslava.

Navodno je Pavićević, dok je bio odgovorno lice u toj firmi, potpisao elaborat za spornu kuću u Tivtu.

Inspektori SPO provjeravali su kako je kuća uknjižena na Kovačevića uprkos tome što je, dok je bila u vlasništvu Gazivode, ta nekretnina imala u posjedovnom listu zabranu uknjižbe zbog građenja bez dozvole. Jedan od sagovornika “Vijesti” tvrdi da je to učinjeno tek nakon što je država omogućila legalizaciju.

SIN - JEDINI VLASNIK

Danko Kovačević, sin jučer uhapšenog direktora Uprave za nekretnine, zvanični je vlasnik nelegalno sagrađene luksuzne vikendice “na pjeni od mora”, na samoj obali mora u Tivatskom zaljevu.

Trospratna kuća podignuta je 2017. na parceli u mjestu Obala Bogišića u Krtolima kod Tivta, ispod lokalnog puta Tivat - Radovići, u blizini popularne konobe i ribljeg restorana “Maestral”.

Kovačevićeva vila jedna je u nizu novih, luksuznih takvih kuća za izdavanje ili privatno korištenje, a koje su u proteklih nekoliko godina sagrađene na uskom pojasu ispod puta Tivat - Radovići na području Obale Bogišića i Obale Đuraševića.

Kuća skoro s temeljima u moru, napravljena je na placu koji je, prema javno dostupnoj dokumentaciji, mlađi Kovačević prije nekoliko godina kupio od Aleksandra Gazivode, ali je tek ove godine preveo na sebe.

Plac (katastarska parcela 105/1 KO Bogišići) koji je zvanične površine samo 97 kvadrata, kompletan je u zoni morskog dobra, a u katastru se vodi na državu Crnu Goru kao vlasnika, dok je Danko Kovačević sada upisan kao jedini njegov korisnik.

Na tih 97 kvadrata, sin direktora Uprave za nekretnine je 2017. podigao objekt ukupne površine 254 kvadrata, a koji je zapadnom fasadom od objekta na susjednoj parceli udaljen nepun metar.

Danko Kovačević i Aleksandar Gazivoda kao tada zvanično suvlasnici nelegalnog objekta, podnijeli su 16. jula 2018. Opštini Tivat zahtjev za njegovu legalizaciju.

U zahtjevu koji je dostupan na sajtu Opštine Tivat i prema kojem do danas zvanično nije doneseno konačno rješenje o prihvatanju ili odbijanju, ne navodi se površina nelegalnog stambenog objekta, ali se potvrđuje da nije namijenjen za osnovno stanovanje, odnosno da se radi o vikendici.

Objekt se sastoji od podruma, prizemlja i dva sprata, a u momentu podnošenja zahtjeva za legalizaciju, Kovačevićeva vikendica je, navodno, bila “završena i neuseljena”, ali nije bila prijavljena za plaćanje poreza na nepokretnosti.

Postupajući po tom zahtjevu, tadašnji Sekretarijat za uređenje prostora i izgradnju objekata Opštine Tivat - 2. oktobra 2018. Kovačeviću i Gazivodi uputio je zahtjev za ispravku njihovog podneska, jer je, kako se navodi u tom dokumentu, utvrđeno da uz zahtjev za legalizaciju divlje vikendice, nisu priložili dokumentaciju koju propisuje član 156 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

U rješenju koje je potpisala tadašnja sekretarka za uređenje prostora Opštine Tivat Tamara Furtula (DPS), stoji da su Kovačević i Gazivoda u obavezi da tom organu dostave “Elaborat premjera izvedenog stanja izgrađenog objekta izrađen od strane licencirane geodetske organizacije i ovjeren od strane Katastra”, kao i “dokaz o zabilježbi postojanja objekta u katastarskoj evidenciji, odnosno izvoda iz katastra neopokretnosti ili druge odgovarajuće evidencije nepokretnosti (original ili ovjerena kopija lista nepokretnosti), odnosno uvjerenje iz Katastra da je podnosilac zahtjeva za legalizaciju predao Katastru zahtjev za ovjeru elaborata”.

Elaborat je, sudeći prema podacima sa sajta Uprave za nektetnine kojom direktoruje stariji Kovačević, još 2018. uradio upravo “Geo/Arh Projekt” čiji je ovlašćeni zastupnik Krsto Pavićević, juče takođe uhapšen...

U evidenciji UZN koju je vodila Područna jedinica Tivat, čija je načelnica Ana Lakićević takođe lišena slobode, stoji da je Kovačevićeva nelegalno izgrađena nekretnina u Krtolima upisana 12. oktobra ove godine, da je osnov sticanja Kovačevićeve zgrade površine 254 kvadrata na Obali Bogišića “građenje”, a u listu tereta je upisano da taj objekat nema dozvolu.

Zanimljivo je da se Kovačevićeva parcela na Obali Bogišića, koja se po kulturi vidi kao “porodična stambena zgrada i dvorište”, graniči sa dvije parcele drugog privatnog vlasnika - staromještanina Krtola, a koje se u katastru vode kao “šume 3. klase”, iako je u slučaju jedne (104/5 površine 7,16 kvadrata) riječ o malom i uskom putnom pojasu od kolovoza ceste Tivat-Radoviči do ulaza u Kovačevićevu vilu na kojoj nema ni travke a kamoli stabala i šume, dok se druga parcela 105/3 površine 3,95 kvadrata takođe bez rastinja na njoj, nalazi sa donje strane vile prema moru.

Ispod Kovačevićeve vile nalazi se betonirana nova ponta površine 52,46 kvadrata a koja se u kastastru zvanično klasifikuje kao “vještački stvoreno neplodno zemljište” i upisana je na državu Crnu Goru kao vlasnika, dok pravo raspolaganja nad njom ima Vlada.

Abazović: Uskoro novi slučajevi

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović pohvalio je akciju SDT-a, rekavši da je nova vlast obećala odlučnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Naročito protiv korupcije na visokom nivou, koja vodi prema ljudima koji su obavljali značajne pozicije. Mislim da je direktor Uprave za nekretnine izuzetno važna pozicija u svakoj državi... to je direktno povezano s katastrima svih opština. Tamo su bile brojne nepravilnosti. Poštujem presumpciju nevinosti... ali želim da pohvalim SDT”, rekao je novinarima tokom posjete Opštini Pljevlja.

Kazao je da Vlada neće tolerisati nikakav javašluk i upirat će prstom na svakoga ko je korumpiran bez obzira na to da li će to da prate druge grane. “Mislim da ćete veoma brzo biti iznenađeni novim slučajevima, koji bi trebalo da vide svjetlost dana.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...