ŠTO SE VIŠE VADI, DODIK SVE DUBLJE TONE: Srbijanski mediji razapinju Milorada Dodika nakon skandala s ikonom, Rusi ovako nešto ne praštaju…

Dodikov poklon je, otkako je izbio skandal prije deset dana, preživio je žestoku transformaciju. Osnovanost argumenata Dodikovog kabineta postajala je sve upitnija kako su se glasnije postavljala pitanja je li ikona ukradena i odakle mu.

  • Politika

  • 25. Dec. 2020  25. Dec. 2020

  • 1

Milorad Dodik, što se više vadi i čupa, dodatno se upliće, ali i još dublje tone. “Slučaj ikona”, nakon što je pokrenuo diplomatski skandal, ali i otvorio pitanje veza ratnih plaćenika i državnog vrha RS-a, dobio je novi neočekivani obrat. Dodikovi saradnici sada odjednom tvrde da je njihov šef ruskom ministru Sergeju Lavrovu poklonio, zapravo, jeftin poklon, piše beogradski "Blic".

Tako je za samo desetak dana nestalo 300 godina postojanja ikone, izgubila se i pozlata, pa i svaka vrijednost otkako je Ukrajina zvanično preko Ministarstva kulture poručila: Vlasništvo Ukrajine!

alt

Od izuzetno vrijedne ikone kojom se Dodik podičio, stigla je do one koja košta, eto, oko 100 eura. Problem je samo što su režiseri svih ovih suprotnih tvrdnji isti - Dodik i njegovi ljudi iz kabineta.

Deseti dan od izbijanja skandala, nastupio je Dodikov savjetnik Radovan Kovačević, koji je odmah naglasio da mora da "krene od početka i objasni o čemu se radi”. Učinio je to ovim riječima:

- Ikona, naravno, ima sentimentalnu vrijednost. Vrijednost na osnovu toga što je u pitanju pravoslavna ikona koja je osveštana, ali nema nikakvu značajniju materijalnu vrijednost.

Podsjetimo, ikona je na ‘put krenula’ kao poklon kojim se dičio i Dodik i njegova stranka. Objavili su i na Twitteru - pozlata stara 300 godina. Naravno da je tako, jer vrijednom gostu iz Rusije, poput Lavrova, ne daje se bilo šta. Daje mu se najbolje, ali da se ne pretjera.

alt

MINUS 300 GODINA I PLUS 100 EURA

Savjetnik Kovačević nastavlja u sličnom tonu:

- Ono što je bitno, a što svako od gledalaca može da provjeri, takve ikone je lako moguće pronaći na internetu. Ima ih veoma mnogo i njihova cijena se kreće od 100 do 200 eura - pojašnjava on.

“Blic” je pokušao da nađe na internetu ovakvu ikonu. Tražili su i staru od 300 godina i sasvim novu. Međutim, nisu našli ni za 100 eura niti tako oslikanog Svetog Nikolu. Posebno nisu našli da ima sve kao ova ikona, a to je na poleđini žig ukrajinske Komisije koja je postojala do 1930. godine.

SAVJETNIČKE MUKE

Dodikov savjetnik praktično tvrdi da se takva ikona može naći baš svugdje. Trebalo bi da zaključimo, baš svugdje, ali ne i u Ukrajini.

Dakle, da rezimiramo: Najavljen kao spektakularan poklon, dar za Lavrova, da nije na njemu oslikan Sveti Nikola, što je, zapravo, i jedina vrijednost, bio bi toliko tričav i bezvrijedan da nije vrijedan ni spomena ni pažnje. Nešto toliko materijalno bezvrijedno da u Dodikovom kabinetu nikome nije jasno otkud pomama - odakle je.

Eh, tu dolazimo i do drugog dijela nastupa savjetnika Kovačevića. Priča se širi na "jednu porodicu iz Banjaluke".

alt

- Ikona je bila u privatnom vlasništvu jedne porodice iz Banjaluke, koja ju je tu imala duže od 15 godina. Oni su poželjeli da ta ikona bude poklonjena Lavrovu“ - samouvjereno će Kovačević.

Trebalo bi da zaključimo da nije sam Dodik nabavio ikonu, posebno ne sumnjivim kanalima. On je ispunio želju “jednoj porodici” stojeći pored Lavrova od koga mu mnogo toga u političkoj karijeri zavisi. I ta porodica ikonu je željela da pokloni samo Lavrovu i nikome drugom, piše beogradski "Blic".

"JEDNA PORODICA"

Kada bismo nastavili da pratimo ono što pričaju Dodik i njegovi savjetnici, trebalo bi da potražimo porodicu iz Banje Luke i pitamo ih otkud u posljednjih 15 godina kod njih ikona i znaju li gdje je bila prije čitavih 285 godina te kako su je nabavili prije 15 godina.

Međutim, kako je ovo ozbiljna i ne samo politička priča i kako je riječ o ozbiljnom međunarodnom skandalu, koji nikako nije dobar ni za Republiku Srpsku, šali nema mjesta. I dok u Dodikovom vađenju nije isključeno da se pojavi i ta “jedna porodica” i javno govori o ikoni, realnost nije naivna.

Kao što je i najavljeno, ikona je iz Rusije vraćena darodavcu. S druge strane, Ukrajinci ne miruju. Žig nesumnjivo dokazuje da je ikona njihova i angažovali su sve svoje resurse kako bi došli do odgovora na pitanje otkud ikona u vlasništvu Ukrajine u Bosni i Hercegovini.

Čak ni ruski eksperti nemaju mnogo sumnji. I za njih je ikona najvjerovatnije crnim kanalima šverca stigla u BiH. Osnovano svi sumnjaju da je riječ o "psima rata", srpskim plaćenicima na ruskoj strani u ukrajinskom sukobu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...