KOMPROMISNO POLURJEŠENJE: Tuzlanski radnici prihvatili ponudu vlade ali ne odustaju od zahtjeva!

Prihvatili smo ono što nam je Vlada ponudila, ali ne odustajemo od svojih zahtjeva - izjavio je Agenciji Fena potpredsjednik Sindikata radnika Fabrike obuće "Aida“ Tuzla Hasan Užičanin.

  • Društvo

  • 29. Dec. 2014  30. Dec. 2014

Radnici ove fabrike, kao i “Dite”, “Konjuha” i Livnice”, koji su se u srijedu ujutro zaputili prema Graničnom prijelazu Orašje u namjeri da napuste BiH, vratili su se sinoć u Tuzlu nakon što su prihvatili odluku Vlade Tuzlanskog kantona da im isplati jednokratnu socijalna pomoć.

-Tražimo posao, materijalno zbrinjavanje sve do uposlenja ili do povezivanja radnog staža, ali radnog staža od 18 godina, a ne od osam mjeseci što ovi planiraju. To im nećemo dozvoliti - upozorio je Užičanin.

Na vanrednoj sjednici Vlada TK-a je donijela Odluku o odobravanju sredstava s pozicije "Tekuća rezerva" u iznosu od 220.000 KM Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak zbog povećanog broja korisnika jednokratnih novčanih pomoći.

Putem ovog ministarstva i centara za socijalni rad s područja TK-a bit će isplaćena jednokratna socijalna novčana pomoć od 220 KM po radniku dok će, kako je saopćeno iz kantonalne vlade, ostatak iznosa biti osiguran putem trgovačkog lanca "Bingo“ gdje će svaki od radnika moći kupiti namirnice u iznosu od 180 KM.

Iako nije bio za ovu opciju, Užičanin je rekao da je prihvatio ovu odluku, "jer nije mogao ići mimo naroda".

- Ovih dana nećemo biti pred zgradom Vlade TK-a. Ide Nova godina, pa ćemo poslije slavlja vidjeti šta će činiti - izjavio je Užičanin.

loading...

trenutak ...