KO JE CHRISTIAN SCHMIDT: S Bosnom i Hercegovinom ima tri veze...

Poznat je po tome što gaji posebno dobre odnose s Izraelom, Hrvatskom, Austrijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i SAD-om.

  • Mini market

  • 25. Dec. 2020  26. Dec. 2020

  • 8

Christian Schmidt sve se glasnije spominje kao mogući novi visoki predstavnik.

Rođen je 1957. godine. Njemački je političar iz CDU-ove sestrinske stranke iz Bavarske – Kršćanske socijalne unije (CSU).

Po zanimanju je pravnik i advokat, a od 1990. godine je član Bundestaga.

Obavljao je brojne stranačke, parlamentarne i državne funkcije. Trenutno je potpredsjednik CSU-a i time igra važnu stranačku ulogu u vanjskim poslovima, naročito u odnosu prema EPP-u.

Poznat je po tome što gaji posebno dobre odnose s Izraelom, Hrvatskom, Austrijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i SAD-om.

U vrijeme dok je bio državni parlamentarni sekretar u Ministarstvu odbrane, postao je prepoznatljiv po svom zagovaranju NATO članstva Hrvatske.

Od 2014. do 2018. bio je savezni ministar za poljoprivredu.

U novembru 2017. godine na zasjedanju Vijeća EU dao je saglasnost za petogodišnje produženje korištenja kontroverznog herbicida glosofata, iako je sa ministricom za okoliš, s kojom dijeli nadležnost, prethodno dogovorio da bude suzdržan tokom glasanja.

To je izazvalo ogromnu medijsku pažnju i mnogi su tražili njegovu ostavku.

S obzirom na to da su u tom trenutku trajali koalicijski pregovori nakon izbora u septembru 2017. godine, pritisak na Merkel je bio ogroman da ga otpusti, ali se situacija završila tako da Schmidt nije dobio ponudu da ostane u vladi nakon što je nova vlada pod Merkel uspostavljena 2018. godine.

Od tada je Schmidt član Bundestaga i osoba zadužena za vanjsku politiku CSU-a.

S Bosnom i Hercegovinom ima tri veze, od kojih je jedna, sasvim sigurno, preko njegovih dobrih odnosa s Hrvatskom i CSU sestrinskom strankom HDZ.

Druga veza mu je iz ljeta 2016. godine, kada je u BiH, kao savezni ministar poljoprivrede, stigao nakon razgovora između Predsjedništva BiH (Čović, Izetbegović, Ivanić) i kancelarke Merkel, koji su je molili da im pomogne oko tadašnjeg suprotstavljanja Vlade Republike Srpske vezano za adaptaciju SSP-a između BiH i EU, a koji je bio uslov za predaju Zahtjeva za članstvo u EU. Tadašnja Vlada RS-a tvrdila je da će adaptacija SSP-a nanijeti štetu poljoprivredi BiH, a članovi Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH iz RS-a su odbijali da glasaju "za" bez saglasnosti Vlade RS-a. Savezni ministar Schmidt u BiH je stigao i nakon razgovora sa tadašnjim predsjednikom RS-a Dodikom i premijerkom Cvijanović, Vlada RS-a dala je svoju saglasnost, piše Politicki.ba.

Treća Schmidtova poznata veza s BiH je njegov dolazak u BiH u novembru 2019. godine, kada je predvodio delegaciju koju je poslala kancelarka Merkel, u kojoj je bio i bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling, koji je i inicirao dolazak delegacije, a vezano za pokušaj da se vidi kako Njemačka može pomoći BiH oko migrantske krize.

Jedan od uslova delegacije za pomoć Njemačke je bilo i razmještanje migranata širom BiH.

S obzirom na to da se to nije dogodilo, delegacija nije dolazila u ponovne posjete.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...