JOŠ NISMO DOTAKLI DNO, ALI USKORO ĆEMO: Begić i kompanija dovode za selektora trenera kojeg su svugdje tjerali vrlo brzo, a navijači ga skidali pred kamerama!? (VIDEO)

Nakon odlaska s klupe nogometne reprezentacije BiH Dušana Bajevića, i pored spominjanja čitavog niza imena, kako stvari stoje, izbor je sužen na samo dva kandidata - Sergeja Barbareza i Ivayloa Peteva.

  • Sport

  • 26. Dec. 2020  26. Dec. 2020

  • 1

Nema sumnje da je je bivši kapiten i legenda bh. fudbala Sergej Barbarez najveći favorit među navijačima reprezentacije, koji su zbog njegovog ugleda spremni da prijeđu preko nedostatka trenerskog iskustva.

Drugi kandidat, a prema informacijama „Slobodne Bosne“ prvi favorit i najizvjesniji budući selektor, je Ivaylo Petev, koji je vodio reprezetaciju Bugarske, Ludogorets, Dinamo, Omoniju, AEL Limassol,  Al Qadisiyah, Jagielloniju...

U Zagrebu je Petev sarađivao s Arminom Hodžićem, koji je tada bio prvi strijelac HNL-a, te s Amerom Gojakom, kojeg je prvi gurnuo u vatru, a iz igračkih dana ostalo je i prijateljstvo s bivšim fudbalerom Sarajeva Emirom Obućom.

"Emir i ja smo bili cimeri, stalno smo provodili vrijeme, a prijateljstvo je ostalo i nakon što su nam se putevi razišli. Sjećam se kada je tek došao u Litex. Znam kako se osjeća stranac, da nije lagodno biti van svoje zemlje i zato sam ga odmah stavio ispod ruke i rekao: 'Sada si moj prijatelj!' On je sjajan čovjek."

Prema informacijama našeg portala, Petevom su zadovoljni svi članovi Izvršnog odbora NSBiH, kako iz Republike Srpske, tako i iz (po novom Statutu) kantonalnih i županijskih nogometnih saveza.

No, da li se radi o stručnjaku dostojnom funkcije selektora nogometne reprezentacije BiH, veliko je pitanje. Na početku trenerske karijere preuzeo je Ludogorets 2009. godine. S ovim klubom je, ujedno, uspio postići i najveći trenerski uspjeh ulaskom u prvi razred bugarskog fudbala, a zatim i osvojiti dvije titule prvaka (prvi put u historiji kluba). Ukupno je u tri godine s Ludogoretsom uspio osvojiti pet trofeja.

Ubrzo je uslijedio hladan tuš. U oktobru 2013. godine organizovana je pres-konferencija na kojoj je trebao biti predstavljen kao novi trener Levskog iz Sofije. No, stvar je izmakla kontroli, jer su ga navijači već tu dočekali i, zbog prethodnih izjava u kojima je izrazito negativno konotirao Levski, skinuli mu dres naočigled javnosti. Već sutradan, Petev je bio bivši. Ovaj događaj odjeknuo je u cijeloj sportskoj javnosti.

Nakon toga, okušao se kao trener kiparskog AEL Limassola. Zatim je imenovan za selektora Bugarske, ali bez značajnijeg uspjeha.

U septembru 2016. godine preuzeo je zagrebački Dinamo, ali se sezona okončala katastrofalno. Naime, iako je Dinamo do tada bio apsolutni vladar hrvatskog fudbala iz sezone u sezonu, pod palicom Peteva, zagrebački klub je zavšio kao drugoplasirani, iza Rijeke.

Nakon ove neslavne epizode u Hrvatskoj, promijenio je čak tri kluba, a nigdje se nije zadržao duže od godinu dana. Prvo je trenirao grčku Omoniju, zatim Al-Qadsiah iz saudijske Arabije i u konačnici poljski Jagiellonia Białystok.

Da li na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, zakazanoj za 28. decembra, ovaj bugarski stručnjak zaslužuje povjerenje, procijenite sami.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...