"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: Kako je potencijalni nasljednik Valentina Inzka Christian Schmidt posvjedočio o zločinačkom planu Tuđmana da sa Miloševićem podijeli BiH (FOTO)

Proteklih dana objavljena je informacija da je Christian Schmidt kandidat Njemačke za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, objavljena je i informacija da je Schmidt dobitnik Ordena Ante Starčevića te da je blizak HDZ-u i aktuelnom hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

  • Mini market

  • 26. Dec. 2020  26. Dec. 2020

  • 2

O Schmidtovom odnosu spram Bosne i Hercegovine i Hrvatske važno je istaknuti i da je on javno svjedočio o tome da je bivši predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman zagovarao podjelu Bosne i Hercegovine između Hrvatske i Srbije.

Schmidtovo svjedočenje objavio je dr. Klaus Peter Zeitler u knjizi objavljenoj 2000. godine, a koja nosi naslov „Uloga Njemačke u međunarodnom priznanju Hrvatske, s posebnim osvrtom na ulogu njemačkog ministra vanjskih poslova Genschera“ ("Deutschlands Rolle bei der völkerrechtlichen Anerkennung der Republik Kroatien unter besonderer Berücksichtigung des deutschen Aussenministers Genscher").

Dr. Klaus Peter Zeitler (Foto: Arhiva)

Na 73. stranici nalazi se svjedočenje Christiana Schmidta o njegovom susretu s Tuđmanom: „Bio sam sa Koschykom (Harmutom Koschykomm, članom parlamentarnog komiteta CSU, op. „SB-a“) kao prvi političar kod Tuđmana nakon priznanja: u prijemnoj sobi u njegovoj rezidenciji još uvijek se nalazila slika Tita. Na zidu je bila karta Jugoslavije s korekcijama u boji. Bosna je bila podijeljena između Srbije i Hrvatske.“

Zeitler dodaje da mu je istu stvar potvrdio i Hans Schwüppe.

„Činjenicu da Tuđman ima teritorijalne pretenzije prema dijelovima Bosne autoru je potvrdio i dugogodišnji sekretar vanjskopolitičkog komiteta Bundestaga Hans Schwüppe. U razgovoru sa autorom 24. februara 1998. godine, on je kazao: Kada je podjela Bosne bila kompletirana, Tuđman je informisao Vanjskopolitički komitet da je on u tajnom sporazumu sa Miloševićem, još prije početka rata u Bosni i Hercegovini, dogovorio je da će bosanska teritorija biti podijeljena između Srba i Hrvata.“

Screenshot

Podsjetimo, bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown svjedočio je pred Haškim tribunalom, u slučaju "Blaškić", o tome da je Tuđman 6. maja 1995. godine u Londonu pred njim nacrtao na salveti kartu podijeljene Bosne i Hercegovine.

Haški sud se, utvrđujući međunarodni karakter sukoba u presudi Blaškiću, izričito pozvao na svjedočenje Ashdowna.

"Dana 6. maja 1995. predsjednik Tuđman je na jednoj večeri, na kojoj je sjedio do Paddyja Ashdowna, predsjednika Liberalne demokratske stranke Velike Britanije, kojeg je tužilac pozvao kao svjedoka, jasno potvrdio da Hrvatska ima teritorijalne pretenzije prema Bosni. Nakon što je na poleđini jelovnika ugrubo nacrtao kartu bivše Jugoslavije koja je prikazivala situaciju za deset godina, Franjo Tuđman je objasnio g. Ashdownu da će jedan dio Bosne pripasti Hrvatskoj, a drugi Srbiji. On je, takođe, rekao da tada više neće biti muslimanske oblasti u bivšoj Jugoslaviji te da će ona biti samo jedan 'minorni element ... hrvatske države'“, kaže se u presudi Blaškiću.

Miroslav Tuđman napisao je čitavu knjigu („Priča o Paddyju Ashdownu i Tuđmanovoj salveti“) u kojoj je pokušao osporiti Ashdownovo svjedočenje, ali očigledno je da Miroslav Tuđman nema "problem" samo s Asdownom.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...