AUSTRIJANCI DEMASKIRALI STRATEŠKE PARTNERE: Dragan Čović nije samo blizak Miloradu Dodiku, on je RUSKI ČOVJEK

Ugledni austrijski list "Der Standard" pisao je o stanju u Bosni i Hercegovini, smjeni visokog predstavnika Valentina Inzka i dolasku njegovog zamjenika.

  • Politika

  • 26. Dec. 2020  26. Dec. 2020

  • 3

No, posebno je zanimljiv jedan detalj njihove analize.

- Ono što je sigurno jeste da je Schmidt blizak konzervativnom HDZ-u u Hrvatskoj. Prije godinu je od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića primio Orden Ante Starčevića. Iako sam Plenković nija nacionalist, već umjereni konzervativac, sestrinska stranka u susjednoj BiH je radikalno nacionalna. Šef ove stranke Dragan Čović nije samo saveznik Milorada Dodika, već ga podržava i Rusija - navodi "Standard" u svom tekstu.

Austrijanci napominju kako je Lavrov prilikom posjete ruskog ministra vanjskih poslova Bosni i Hercegovini održao sastanak samo s Čovićem i Dodikom, dok su ostali članovi Predsjedništa BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili da se sastanu s Lavrovom, koji podržava Dodika, a koji, pak, želi da se Republika Srpska odvoji od Bosne i Hercegovine, dok Čović želi treći, "hrvatski" dio zemlje na osnovu takozvanih etno-vjerskih kriterija. Oni prijete raspadom Bosne i Hercegovine“, navodi, između ostalog, ugledni bečki list.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...