ŠTA SE DEŠAVA NA KAVKAZU: Predsjednik Azerbejdžana nakon sukoba u Nagorno-Karabahu naredio...

Odluka je objavljena na predsjedničkoj web-stranici, prenosi Tanjug pozivajući se na Tass.

  • Svijet

  • 26. Dec. 2020  26. Dec. 2020

  • 0

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev proglasio je postepenu demobilizaciju rezervista aktiviranih tokom nedavnih sukoba u Nagorno-Karabahu.

Odluka je objavljena na predsjedničkoj web-stranici, prenosi Tanjug pozivajući se na Tass.

U odluci se navodi da između 25. decembra 2020. i 15. aprila 2021. godine rezervisti mobilizirani od 28. septembra 2020. godine trebaju biti demobilizirani.

Mirovni sporazum okončao sukobe

Borbe u Nagorno-Karabahu između snaga Azerbejdžana i Armenaca počele su 27. septembra, a završile su u novembru mirovnim sporazumom postignutim uz posredovanje Moskve, kojim su Armenci ustupili teritoriju Azerbejdžanu.

Nagorno-Karabah je međunarodno priznati dio Azerbejdžana, ali većinski naseljen Armencima, koji su ga donedavno kontrolirali, nakon krvavog rata devedesetih.

Azerbejdžan je nakon mirovnog sporazuma ustvrdio da je vratio većinu područja izgubljenih u ratu 1991 - 1994. godine, u kojem je poginulo oko 30.000 ljudi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...