AMBASADA UKRAJINE U BiH TRAŽI OBJAŠNJENJE: Novi poziv Miloradu Dodiku da vrati ikonu...

Drevna ikona za koju Ukrajinci, na osnovu pečata, kažu da tradicionalno pripada njima te da je stara 300 godina, Dodikovom krivicom, obišla je pola svijeta i sad se ponovo vratila u BiH.

  • Mini market

  • 26. Dec. 2020  26. Dec. 2020

  • 3

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini traži da ikona koju je Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu, bude vraćena u Ukrajinu.

Drevna ikona za koju Ukrajinci, na osnovu pečata, kažu da tradicionalno pripada njima te da je stara 300 godina, Dodikovom krivicom, obišla je pola svijeta i sad se ponovo vratila u BiH.

Nakon što je Lavrov odlučio vratiti poklon zbog kojeg je nastao diplomatski skandal, ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija odnio ju je u Predsjedništvo, odnosno kabinet Milorada Dodika, gdje je, kako smo već ranije pisali, pohranjena u sef.

Sasvim logičan sljedeći potez bilo bi vraćanje ikone u ruke istinskih vlasnika, što iz Ukrajine i zahtijevaju.

- Ako je prvi korak već poduzet - ikona je vraćena u Sarajevo, onda se mora poduzeti i drugi - da se vrati u Ukrajinu - rekao je za ukrajinske medije ambasador Ukrajine u Hrvatskoj i BiH.

Oni, također, žele odgovore kako je ova ikona završila u porodici Dodik.

- Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini insistira na hitnom pružanju informacija zvaničnicima Sarajeva o tome kako je ukrajinska ikona, koja je predstavljena Lavrovu, dospjela na teritoriju ove zemlje - kazali su iz Ambasade.

Izostanak odgovora ukrajinskom ambasadoru Vasiliju Kirilichu je razlog da povjeruju u to da je na tlo BiH ikona stigla nezakonitim putem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...