NEVIĐEN SKANDAL U ISTOČNOM SARAJEVU, DVA GRADONAČELNIKA U ISTOJ FOTELJI: Ćosić tvrdi: “Svi pravni argumenti su na mojoj strani”

Ćosić i Vuković diskutovali su o ovoj temi.

  • Mini market

  • 26. Dec. 2020  26. Dec. 2020

  • 0

Grad Istočno Sarajevo našao se u nesvakidašnjoj situaciji nakon što su potvrđeni rezultati lokalnih izbora. Mandat aktuelnog gradonačelnika Nenada Vukovića istječe u martu 2021. godine, a Ljubiša Ćosić je novoizabrani gradonačelnik.

Nenadu Vukoviću (PDP) mandat istječe u martu 2021. godine i smatra kako treba ostati na poziciji gradonačelnika do marta 2021. godine, dok Ljubiša Ćosić (SNSD) smatra kako se primopredaja treba izvršiti osam dana nakon što je dobio uvjerenje o izboru gradonačelnika po Zakonu o gradu Istočno Sarajevo, koji je donesen u februaru 2020. godine.

Ćosić i Vuković jutros su gostovali na N1 televiziji, gdje su diskutovali o ovoj temi.

"Nimalo mi nije drago što se ova institucija našla u ovakvoj poziciji. Vrlo jednostavno bih rekao da je do svega došlo zbog izmjene Izbornog zakona Republike Srpske i donošenja novog zakona u Istočnom Sarajevu, koji je usvojila Narodna skupština RS u februaru 2020. godine. Podržao sam promjenu izbora gradonačelnika iz posrednog u neposredni izbor. Ali je zakon očigledno pun manjkavosti i zbog tih nedovršenih stvari u okviru tog zakona smo došli u poziciji u kojoj jesmo. Bez obzira što je taj zakon donešen, on ne može prekinuti postojeći mandat, koji je do marta 2021. godine. Teško je reći ko je u pravu. Tačno je da se primopredaja treba izvršiti u roku od osam dana od potvrđivanja izbora, ali samo ako je mandat prethodnom gradonačelniku istekao", rekao je Vuković.

Ćosić je istaknuo kako su svi pravni argumenti na njegovoj strani.

"Ja se ne slažem s ovim što gospodin Vuković kaže i svi pravni argumenti su na mojoj strani. Ne slažem se ni da imamo dva gradonačelnika, postoji samo jedan. Taj sam ja, izabran voljom građana, sa 19.729 glasova. Uz puno uvažavanje gospodina Vukovića koji je ranije obavljao ovu funkciju. Gospodin Vuković je možda mogao lično podržati ovu priču, ali nije bio predstavnik institucije koja je ovaj zakon poslala u NSRS niti su poslanici partije koju on predstavlja glasali za ovaj zakon nego su bili suzdržani. Uvjerenje o izboru gradonačelnika sam preuzeo 22. decembra, potom, po Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi, izabrani gradonačelnik po dostavljanju uvjerenja ima rok od osam dana da preuzme dužnost. Svi argumenti koje gospodin Vuković koristi su rješenje o zasnivanju radnog odnosa i rješenje komisije za izbor imenovanja. Ja ne sporim da je u tom momentu kada je gospodin Vuković biran, Skupština grada birala gradonačelnika i logično da je to rješenje potpisala komisija za izbor imenovanja. Ja dolazim s uvjerenjem i s tim uvjerenjem mi se zasniva radni odnos. Ovdje je jasno da imamo zakon, podzakonske akte, provedene izbore, a na drugoj strani imamo nešto iz 2017. Ako pričate s ozbiljnim pravnicima, svi će vam reći da je gospodinu Vukoviću istekao mandat", istaknuo je Ćosić.

Ko može zastupati grad sada?

"Ja bih volio da mi neko napiše da mi je istekao mandat. Još mi nijedna institucija nije poslala dopis i rekla da mi je istekao mandat. Volio bih da mi neko pravno hrabar kaže da mi je prekinut mandat donošenjem jednog zakona. Ne trebamo stvarati atmosferu borbe za vlast. Svjestan sam da mi je pri kraju mandat u kojem sam bio prvi čovjek grada Istočno Sarajevo i naravno da je Ljubiša Ćosić novoizabrani gradonačelnik. Želim da nađemo pravno rješenje od kojeg nema niko štete ako je zakonito. I koje će biti zakonito za instituciju Grada Istočno Sarajevo, i za gospodina Ćosića, i za mene. Mi još to nismo posložili, ja sam jučer poslao dopis Ministarstvu uprave i lokalne samouprave tražeći da se sastanu pravnici iz ovih institucije, ne da se prepiremo nego da nađemo rješenje", rekao je Vuković.

Ćosić smatra kako je rješenje jednostavno i kako je sve jasno.

"Ovdje je sve jasno, ovdje se pravi situacija pravnom zavrzlamom. Meni je žao što mi sjedimo ovdje i brukamo grad Istočno Sarajevo. Meni nije problem da sjedim mjesec-dva i odmaram ako postoji neko ko će mi napisati da trebam da sjedim. Jučer sam dobio dopis od Ministarstva lokalne uprave i samouprave RS koji jasno kaže kada se preuzima mandat. To je zakon iznad svih zakona", istaknuo je Ćosić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...