DRAMATIČNO UPOZORENJE EUROPOLA: Evropske države moraju biti spremne, kriminalne grupe će pokušati ukrasti…

Šefica Europola Catherine De Bolle upozorila je u nedjelju na opasnost od potencijalnih lažnih vakcina protiv koronavirusa.

  • Svijet

  • 27. Dec. 2020  

  • 0

De Bolle je upozorila da bi kriminalci mogli pokušati iskoristiti veliku potražnju za vakcinama u svijetu, pišu novine njemačke medijske grupe Funke u nedjelju. 

Dodala je da su dužnosnici već primijetili konkretne znakove prljave igre poput nuđenja lažnih vakcina na društvenim mrežama. 

Šefica europske policije pozvala je potrošače da budu oprezni i da bi vakcinacija lažnim cjepivom moglo uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice. 

Također je navela da države moraju biti spremne da će im kriminalne grupe pokušati ukrasti doze vakcina, a Europol je identificirao potencijalna žarišta.

Bivša šefica belgijske policije napomenula je da policijski odjeli širom Europske unije zajednički djeluju na zaštiti prijevoza vakcina. 

Interpol je početkom decembra također objavio upozorenje o prijetnji organiziranih kriminalnih grupa usred kampanja vakcinacije protiv Covida-19, uključujući lažna cjepiva i krađu zaliha. 

"Kriminalne mreže vrebat će ljude i putem lažnih internetskih stranica, a lažni lijekovi mogli bi značajno ugroziti nečije zdravlje, čak i život", upozorio je šef Interpola Juergen Stock. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...