ČOVIĆ BI OVO MORAO OZBILJNO SHVATITI: Ambasada SAD-a u BiH čestitala IVANU VUKADINU, novom premijeru Kantona 10, što je uspio formirati vlast bez HDZ-a BiH!

Ellen Germain, zamjenica ambasadora Sjedinienih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, čestitala je Ivanu Vukadinu, novom premijeru Kantona 10, na uspješnoj implementaciji rezultata izbora iz 2018. godine. Ambasada SAD-a objavila je na svom Twitter profilu da je Ellen Germain izrazila svoje uvjerenje da će nova Vlada raditi na poboljšanju prilika onako kako su to građani ovog kantona zaslužili.

  • Politika

  • 28. Dec. 2020  28. Dec. 2020

  • 1

Vlada Kantona 10 formirana je dvije godine nakon održavanja izbora i u njoj neće biti mjesta za kadrove Hrvatske demokratske zajednice. Rezultat je to višemjesečnih političko-stranačkih previranja i sukobljavanja unutar glavnih političkih aktera, prije svih Hrvatske demokratske zajednice, koja je skoro punih trideset godina imala apsolutnu vlast u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Dugo je tinjao sukob na relaciji dva najveća gradska središta Livna i Tomislavgrada zbog diskriminacije i zapostavljanja koja je od strane HDZ-a provođena prema žiteljima Tomislavgrada. 

Ivan Vukadin, bivi načelnik Tomislavgrada, nakon izbora prije dvije godine, sa svojim političkim istomišljenicima, od kojih su većina napustili HDZ BiH, formirao je koaliciju Pomak i krenuo u stvaranje skupštinske većine za sastavljanje nove Vlade. Unatoč brojnim opstrukcijama, pritiscima i prijetnjama koji su dolazili od čelnika HDZ-a i HNS-a, uključujući i Dragana Čovića, na kraju je ipak izabrana Vlada Kantona 10 na čelu sa premijerom Ivanom Vukadinom. Parlamentarnu većinu formirale su stranka Pomak, Stranka demokratske akcije, SDP BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Inače, na nedavnim lokalnim izborima u Tomislavgradu za načelnika je izabran Ivan Buntić, kandidat stranke Pomak, čime je potvrđena podrška koju građani daju ovoj političkoj opciji.

Kanton 10 jedini je u kojem su Hrvati u većini, a u kojem na vlasti nije Hrvatska demokratska zajednica.

(SB / Twitter)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...