TENZIJE NA RELACIJI WASHINGTON - BERLIN SE NE SMIRUJU: Njemački ministar Heiko Mass poručio - "Ne treba da razgovaramo o..."

"Berlin ne planira da se povuče u sporu sa SAD-om oko gasovoda Sjeverni tok 2", izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas za agenciju DPA, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

  • Svijet

  • 28. Dec. 2020  29. Dec. 2020

  • 2

“Ne treba da razgovaramo o evropskom suverenitetu ako to podrazumijeva da sve što radimo u budućnosti bude onako kako to želi Washington”, rekao je Maas uoči 20. januarua kada će Joseph Biden preuzeti dužnost američkog predsjednika od Donalda Trumpa.

Berlin želi novi početak sa Washingtonom u eri Bidena nakon što su se odnosi pogoršali tokom Trumpovog mandata, piše njemačka agencija DPA. Ali, kako je rekao Maas, i dalje će postojati sporne tačke.

“Njemačka vlada neće promijeniti stav o Sjevernom toku 2. Važno je da smo usklađeni sa centralnim strateškim i geopolitičkim pitanjima, da smo na istoj strani”, rekao je Maas.

DPA piše da se ne očekuje promjena američke politike Bidenovom inauguracijom i da izabrani predsjednik, demokrata Biden, kao i Trump odbacuje projekat gasovoda.

Sjeverni tok 2 treba da dovede ruski gas direktno u Nemačku, najveću ekonomiju Evropske unije, rutom ispod Baltičkog mora.

SAD su ocijenile da je gasovod prijetnja bezbjednosti NATO saveznika u EU zbog sve veće zavisnosti od ruske energije i zaprijetile su novim sankcijama.

Oni koji podržavaju projekat Sjeverni tok 2 optužuju SAD da samo žele da budu u poziciji da bolje prodaju sopstveni gas Evropi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...