NAJVEĆA SVJETSKA KATASTROFA: U najjačem zemljotresu koji je pogodio čovječanstvo, poginulo je 600.000 ljudi, satima nakon udara ginuli su i u zemljama udaljenim hiljadama kilometara (VIDEO)

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 30. Dec. 2020  30. Dec. 2020

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u davnu 1960. godinu, u vrijeme katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Južnu Ameriku.

Naime, dana 22. maja 1960. dogodio se najjači zemljotres u modernoj historiji otkad postoje seizmografska mjerenja. Radilo se o zemljotresu kod grada Valdivije u Čileu, južno od čileanskog glavnog grada Santiaga. Epicentar tog potresa bio je kod mjesta Lumaco, tridesetak kilometara od obale Tihog okeana.

Pri zemljotresu koji se tada dogodio, zabilježena je magnituda od čak 9,5 stepeni prema Richteru.

Poginulo je oko 6.000 ljudi, a zahvaćeno je bilo područje veće od 400.000 kvadratnih kilometara, što je više od polovine ukupne površine Čilea te više od površine cijele Njemačke. 

Cunami koji je nastao nakon tog potresa, bio je tako razoran da je na Havajima, udaljenima hiljadama kilometara, poginula čak 61 osoba. Čak je i kod obale Japana visina cunamija iznosila nekoliko metara.

Bilo, ne ponovilo se!

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...