OVO SE RIJETKO VIĐA: Snimljen jedan od najvećih Einsteinovih prstenova do sada, izgleda nevjerovatno...

U ovom slučaju riječ je o svjetlosti koju proizvodi galaksija u pozadini dok je gledamo "preko" klastera galaksija, smještenoga između nje i Zemlje.

  • HiTec

  • 30. Dec. 2020  30. Dec. 2020

  • 0

Neobičan i rijedak fenomen, poznat kao Einsteinov prsten, nastaje kada svjetlost iz daleke galaksije ili zvijezde na putu do Zemlje prolazi pored kakvog vrlo masivnog svemirskog tijela. Tada se svjetlost pod utjecajem gravitacije savija i značajno iskrivljuje sliku koju promatrač vidi. Efekt ovakve gravitacijske leće ponekad dovodi do vrlo lijepih "prstenova", a jedan od njih je svemirski teleskop Hubble snimio ovog mjeseca. Iz NASA-e su potvrdili da je riječ o najvećem te jednom od najpotpunijih Einsteinovih prstena ikada snimljenih.

Naslovna fotografija (izvor: ESA/Hubble) koju su objavili, prikazuje klaster galaksija GAL-CLUS-022058s, smješten na nebu južne hemisfere u konstelaciji Hemijske peći (Fornax). Ovaj objekt dobio je nadimak "Rastaljeni prsten" upravo zbog izgleda i pozicije na nebu.

Temelji za ovakve objekte postavljeni su u Einsteinovoj općoj teoriji relativnosti, koja, između ostalog, opisuje savijanje svjetlosti u blizini gravitacijskog polja. U ovom slučaju riječ je o svjetlosti koju proizvodi galaksija u pozadini dok je gledamo "preko" klastera galaksija smještenoga između nje i Zemlje. Gotovo savršeno poravnanje galaksije u pozadini sa centralnom eliptičnom galaksijom bližeg klastera u velikoj je mjeri distorziralo i povećalo sliku galaksije u veliki prsten.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...