NOVI RADOVI NA AUTOPUTU: Dionica Bilješevo – Sarajevo sjever dobija inteligentni transportni sistem...

Radovi će se izvoditi u fazama, u skladu sa projektnom dokumentacijom, a odvijat će se na ukupno 47 kilometara autoputa, objavljeno je iz JP "Autoceste FBiH".

  • Ekonomija

  • 30. Dec. 2020  30. Dec. 2020

  • 0

"Autoceste FBiH" započele su radove na implementaciji ITS-a (inteligentni transportni sistem) na izgrađenoj dionici autoceste Bilješevo – Sarajevo sjever.

Radovi će se izvoditi u fazama, u skladu sa projektnom dokumentacijom, a odvijat će se na ukupno 47 kilometara autoputa, objavljeno je iz JP "Autoceste FBiH".

Kroz sami projekt implementacije planirano je postavljanje i montaža 16 portala na kojima će se nalaziti svjetlosno promjenjiva signalizacija i info-displeji (ovisno o pozicijama). Portali se postavljaju prije i nakon petlji na navedenoj dionici.

Također, na dionicama će biti implementiran i TPS (telefonski pozivni sistem), mjerne meteostanice, brojači prometa, videonadzor sistem na petljama.

Planirani završetak radova je u junu 2021. godine.

Podizanje sigurnosti

Konačni cilj ovog projekta je podizanje sigurnosti korisnika autoceste na viši nivo kroz postavljanje navedene opreme i sinhroniziranim povezivanjem s kontrolnim centrom (obavještavanje vozača o mogućim situacijama kao što su: smanjena vidljivost, mogućnost poledice, saobraćajna nezgoda, itd.), rečeno je u JP "Autoceste FBiH".

Svi predviđeni radovi provode se uz maksimalne mjere sigurnosti, a za sve vrste radova postavlja se privremena saobraćajna signalizacija koja sudionike u prometu na vrijeme obavještava o radovima na cesti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...