SVE SAME NEPOZNANICE: Evo da li vakcina protiv korone uzrokuje neplodnost i smiju li je primiti trudnice

Naučnici, jednostavno, ne znaju još da li vakcina utječe na plodnost, ali to ne znači da je suštinski opasna za one koji bi da zatrudne.

  • Jeste li znali

  • 30. Dec. 2020  30. Dec. 2020

  • 0

"Kontroverzna" 132. stranica izvještaja o "Pfizerovoj" vakcini, koja je izazvala veliku pometnju u javnosti, a navodno se tiče neplodnosti, zapravo ne postoji.

Ta navodna stranica koja kruži internetom, a budi sumnju u sigurnost vakcine kompanija "Pfizer" i "Biontech" - ustvari je screenshot iz vodiča britanske Regulatorne agencije za lijekove i medicinska sredstva (MHRA).

Upozorenja koja kažu da "Pfizerova" vakcina izaziva neplodnost i posljedice na novorođenče zbog genetskih manipulacija - nisu tačna, pišu na QZ.com. Jednostavno, nema dokaza koji mogu da potkrijepe ove tvrdnje, a i Facebook je označio najmanje jednu od ovih objava kao dezinformaciju, javlja Nova.rs.

Također, ovaj portal prenosi i da screenshot iz vodiča nije netačan, već samo ističe da su potrebna daljnja istraživanja i da je mnogo nepoznanica u vezi s vakcinama protiv korone, uprkos tome što su mnoge vlade dale dozvolu za njihovo korištenje.

Šta MHRA, zapravo, kaže o vakcinama i neplodnosti

MHRA navodi da dugoročni efekti "Pfizerove" vakcine protiv korone na trudnoću i plodnost nisu obimno izučavani. Taj vodič preporučuje da zdravstveni radnici provjere da osoba koju vakcinišu nije trudna, kao i da ne planira da zatrudni dva mjeseca nakon što primi drugu dozu vakcine. I to nije zato što se sumnja da je vakcina opasna nego zato što, jednostavno, nema dovoljno dokaza da je vakcina sasvim sigurna.

Također, navodi se da iz istog razloga dojilje ne treba da prime vakcinu s obzirom na to da se ne zna da li se vakcina može lučiti u majčino mlijeko, kao i kako utječe na djecu.

Dakle, naučnici, jednostavno, ne znaju još da li vakcina utječe na plodnost, ali to ne znači da je suštinski opasna za one koji bi da zatrudne.

Tek slijede istraživanja o utjecaju vakcine na trudnoću

Također, iz Pfizera su ranije napomenuli da ne žele da vakcine testiraju na trudnicama, prije svega zato što je generalno neetički uvoditi trudnice u bilo koja naučna ispitivanja. Iz ove kompanije su tražili od svih volonterki da prvo urade test na trudnoću pa, ako je bio pozitivan, bilo im je zabranjeno da sudjeluju u testiranju vakcine.

Ipak, 23 žene su zatrudnjele tokom ispitivanja, 12 ih je primilo vakcinu, a 11 placebo. Dvije su imale spontani pobačaj, ali obje te žene su primile placebo, a ne vakcinu. I poslije svega toga, tih 12 žena koje su stjecajem okolnosti primile vakcinu tokom trudnoće, nije dovoljno da naučnici zaključe da li je vakcina sigurna za trudnice ili ne.

"Pfizer" i "Biontech" planiraju da u budućnosti rade istraživanja koja će pokazati kako vakcina djeluje na trudnice. Do sada za to nije bilo vremena, jer je fokus bio na tome da se vakcina što prije odobri za najširu upotrebu kao zaštita od korone, a za druga pitanja i dugoročne efekte vakcine tek slijede ispitivanja.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...