SCHWARZ-SCHILLING POTOPIO STRATEŠKE PARTNERE: „Ono što Čović želi, nema puno veze s demokratijom, EU je odavno trebala Dodika staviti na `crnu listu`...“

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling u drugom dijelu intervjua za N1 govorio je o bh. političarima, da li lideru SNSD-a Miloradu Dodiku EU treba uvesti sankcije, šta misli o Draganu Čoviću, eventualnim promjenama Izbornog zakona BiH i drugim temama.

  • Politika

  • 31. Dec. 2020  31. Dec. 2020

  • 0

Očekujete li da bi tim novog predsjednika SAD-a Jospepha Bidena mogao blokirati promjenu na vrhu OHR-a ili ne?

- Zašto bi to trebali učiniti? Tako dobra konstalacija kao sada – Biden i Berlin može biti samo plus za Bosnu. Njemačka i SAD su uvijek bili u vrlo dobrim odnosima, nešto manje u vrijeme Trumpa, a s Bidenom kao predsjednikom stvari mogu ići samo nabolje. On zna puno o Bosni i tada je za vrijeme rata vodio jaku kampanju za BiH. To sam detaljno opisao u svojoj novoj knjizi “Proigrani mir u Bosni” i jako cijenim predsjednika Bidena. Siguran sam da on može napraviti promjene u BiH i ništa ne stoji na putu dobroj saradnji s Berlinom.

Baš kao što je visoki predstavnik Valentin Inzko posljednjih dana nekoliko puta rekao: “Trostruko B - Biden, Berlin, Bruxelles; Ova šansa se mora iskoristiti, ona je zadnja.” Ja bih tu dodao još jedno B – Bosna. Svi zajedno trebaju se usredotočiti na probleme u BiH jačom, predanom politikom!

Da li EU treba staviti Milorada Dodika na crnu listu kao što je to uradio SAD?

- Da, zapravo već odavno. I ne samo njega. Početkom decembra je EU usvojio novi režim protiv svih osoba, pa čak i protiv institucija koje krše ljudska prava bilo gdje u svijetu. Dakle, EU sada u ruci ima jednostavno i moćno oružje zbog kojeg svi, a ne samo Dodik, moraju biti vrlo oprezni. Inače više neće biti putovanja u EU, a računi će biti zamrznuti. Zašto mislite da je ploča sa imenom Radovana Karadžića tako brzo nestala sa Studentskog doma?

Ono što me, također, jako zabrinulo bio je napad na Sonju Biserko, poznatu aktivisticu za ljudska prava, predsjednicu Helsinškog odbora Srbije. Prije, otprilike, dva tjedna objavila je članak u 'Deutsche Welleu'. Reakcije na njezin tekst otišle su toliko daleko da ju je čak i Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, na konferenciji za novinare u Srbiji, između ostalog, nazvao “sramnom ženom koja uživa sve slobode u Srbiji”. Za mene je to bio poziv, signal za one koji misle drugačije, prijetnja osobi Biserko i njenoj slobodi izražavanja, što je jedno od najvažnijih ljudskih prava. Ovim putem pozivam povjerenicu EU za ljudska prava Dunju Mijatović da razmotri ovaj slučaj.

Da li Izborni zakon BiH treba biti promijenjen onako kako zahtjevaju stranke koje su okupljene oko HNS-a BiH?

- Svi dobro znate da u Europi postoji pravilo jedna osoba – jedan glas. Ono što HDZ, tj. HNS želi, nema puno veze s demokratijom i ne razumijem kako žele svoje zahtjeve uskladiti s pravnim nasljeđem EU? S takvim izmjenama se spomenute presude Evropskog suda za ljudska prava ne bi mogle provesti, mnogim bosanskim Hrvatima bi pasivno pravo glasa bilo oduzeto i time bi se ponovo legalizirala još jedna nova nejednakost. Tako ne biste mogli nikako u EU. Dakle, moj odgovor je: ni u kom slučaju! Mora se naći kompromis koji ne krši ljudska prava - kazao je, između ostalog, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling u razgovoru za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...