NEVJEROVATNO OTKRIĆE MIJENJA SVE: U ovoj zemlji otkriveno je tajno selo triput starije od egipatskih piramida, a kada su otkopali prvi kamen…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 01. Jan. 2021  01. Jan. 2021

  • 1

Naša današnja priča vodi nas u Kanadu, na mjesto senzacionalnog arheološkog otkrića.

Na Triquetu, malom otoku uz obalu kanadske pokrajine Britanske Kolumbije, arheolozi su otkrili ostatke drevnog sela. Procjenjuje se kako je staro više od 14.000 godina, što ga čini najstarijim naseljem otkrivenim u Sjevernoj Americi, a naučnici pretpostavljaju da je starije i od egipatskih piramida, i to – triput!

Arheolozi rade na uspostavljanju veza između naselja i drugih artefakata pronađenih u tom području. Većina iskopanih predmeta su alati, korišteni u razne svrhe – od stvaranja vatre do lova – a karbonska analiza smješta ih u ledeno doba. Antropolozi su ostatke povezali s narodom Heiltsuk, domorodačkim plemenom koje je nekoć nastanjivalo obalno područje Britanske Kolumbije.

“To je bilo mjesto koje se tokom čitavog ledenog doba nije zaledilo, pa su se ondje naši preci okupili kako bi preživjeli”, kaže William Housty, pripadnik nacije Heiltsuka. Ovo otkriće mijenja našu spoznaju o tome kako i kada su prvi ljudi stupili na američko tlo, što ga čini iznimno važnim, objašnjavaju stručnjaci.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...