MIRKO ŠAROVIĆ OTVORENO:"Vlast RS-a se bukvalno ruši pod teretom krize, DODIK POSLUŽIO ZA ISMIJAVANJE…"

Sumirajući prošlu godinu, Šarović smatra da je njen kraj obilježila afera “Ikona”. 

  • Mini market

  • 01. Jan. 2021  01. Jan. 2021

  • 0

"Vlast se bukvalno ruši pod teretom krize za koju su, prije svega, makar za ekonomski aspekt, sami krivi, ali se grčevito bori da preživi i opstane vukući u dužničku provaliju i siromaštvo cijeli narod."

Ovo je ocjena predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Mirka Šarovića u novogodišnjem intervjuu.

"SDS je već najavio da će izaći s cjelovitim i jasnim ekonomskim programom koji vodi Republiku Srpsku i njene građane putem oporavka, razvoja i preporoda cijele zemlje. To će biti i naš ključni adut kad vlast budemo mijenjali zajedno s našim partnerima, a na šta, vjerujem, nećemo dugo čekati", kazao je Šarović.

Prema njegovim riječima, ono što je za sada sigurno je činjenica da se vladajuća, dvotrećinska većina u NSRS sa 57 poslanika smanjila na „zabrinjavajućih“ 45 poslanika.

"Dalje osipanje većine je jedini izvijestan i neminovan proces, a kritičan trenutak za nju je veoma blizu. Kako dalje – biće predmet skorih razgovora u opoziciji", kazao je Šarović u intervjuu za portal Skener.info.

Sumirajući prošlu godinu, on smatra da je njen kraj obilježila afera “Ikona”. 

"Ovaj skandalozni događaj, za razliku od većine drugih afera, ima i širu međunarodnu razmjeru, jer je u njega uvučen ministar inostranih poslova jedne od najmoćnijih zemalja svijeta, uključen je i Interpol i Ukrajina, koja ovu ikonu potražuje kao dio svog kulturnog blaga. Regionalno, ovaj događaj, čiji je glavni akter predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, poslužio je za ismijavanje samih aktera, ali i cijele zemlje, čiji je kredibilitet i ugled dodatno urušen", kazao je Šarović.

On smatra da afera „Ikona“ ozbiljno prijeti da dodatno ugrozi krhku vlast u Bosni i Hercegovini i njen opstanak, a nije isključeno i da se povede i tužilačka istraga.

Prema njegovim riječima, neki bi žarko željeli da se slučaj zataška i padne, kao i mnogi drugi, u zaborav.

Jedan takav događaj je, prema njegovom mišljenju, i prošlogodišnje Dodikovo vlastito priznanje u Narodnoj skupštini da vlast Republike Srpske nezakonito prisluškuje poslanike najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske, kao i prijetnje građanima Banje Luke odmazdom, jer su na lokalnim izborima glasali svojom voljom, a ne onako kako im je on preporučivao.

"Sve to baca mračnu sjenu na cjelokupnu vlast u Republici Srpskoj i srozava već narušeni ugled i kredibilitet prije svega člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske", kazao je Šarović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...