ONAJ OSJEĆAJ KADA ZDRAVI DIO SEBE POKLANJATE POTPUNOM STRANCU: Tri važna razloga zbog kojih je darivanje krvi dobro za naše tijelo

Svako darivanje krvi podrazumijeva i kratak ljekarski pregled.

  • Zdravlje

  • 01. Jan. 2021  01. Jan. 2021

  • 0

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor tog lijeka je čovjek - darivalac krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika, potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivalaca krvi, a time i dovoljne količine krvi u rezervi.

Ako se do sada niste odlučili na dobrovoljno darivanje krvi iz altruističkih razloga i možda vam treba pokoji dodatni motiv, u nastavku pročitajte zašto je darivanje krvi dobro i za vaše zdravlje.

Jer, spašavanjem tuđih života, možete spasiti i vlastiti.

1. Redovno darivanje krvi povezano je sa manjim rizikom od infarkta

"O toj temi napisano je nekoliko radova", govori direktorica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, dr. Irena Jukić, "a znanstveno je potvrđeno da redoviti darivatelji krvi rjeđe obolijevaju od infarkta miokarda".

2. Određivanje zdravlja krvi

"Kod svakog darivanja krvi uzimamo uzorak te se određuje krvna grupa i rezus-faktor, zatim se rade laboratorijske pretrage na hepatitis B, C, HIV, sifilis", objašnjava dr. Jukić te dodaje kako je kratak ljekarski pregled također uobičajen dio obrade svakog darivaoca. U Zavodu su, također, primijetili nešto što se odnosi na starije darivaoce: "S godinama je elasticitet krvnih žila malo slabiji pa se stariji darivatelji krvi nakon uzimanja uzorka često osjećaju bolje. No, to je subjektivan dojam."

3. Osjećaj samopoštovanja za duži i kvalitetniji život

Većina dobrovoljnih darivalaca krvi jednostavno želi pomoći drugima, a to im daje osjećaj samopoštovanja koji pozitivno utječe i na njihovo zdravlje. "Osjećaj kada dajete zdravi dio sebe potpunom strancu - to se ničim ne može platiti", ističe dr. Irena Jukić.

(Zadovoljna.hr/Hina)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...