MIGRANTSKA KRIZA U BiH UZBURKALA DUHOVE U NJEMAČKOJ: Izbio sukob između stranaka vodeće koalicije

Između stranaka vodeće koalicije u Njemačkoj izbio je sukob zbog pitanja prihvata migranata iz Bosne i Hercegovine i Grčke, prenose njemački mediji u ponedjeljak.

  • Svijet

  • 04. Jan. 2021  04. Jan. 2021

  • 1

„Ono što trenutno doživljavamo u Bosni i Hercegovini i djelomice i na grčkim otocima je stanje humanitarne krize“, rekao je za Njemačku novinsku agenciju (DPA) potpredsjednik zastupničkog kluba manjinskog partnera u demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel, iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Achim Fest.

On se založio za prihvat migranata koji trenutno žive u nehumanim uvjetima u nekim grčkim izbjegličkim kampovima, kao i u područjima Bosne i Hercegovine uz granicu s Hrvatskom.

„Ovdje je pomoć u obliku spremnosti prihvata izbjeglica u nevolji pitanje humanosti“, rekao je Fest.

Političar demokršćanske Unije CDU/CSU i najizgledniji kandidat na predstojećim izborima za predsjednika Kršćansko-demokratske unije Friedrich Merz usprotivio se prihvatu izbjeglica iz Bosne i Hercegovine i Grčke u Njemačku te se založio za rješenje na nivou Europske unije.

„Čitava Europska unija je, prije svega, obavezna pomoći izbjeglicama na licu mjesta na Balkanu i na grčkim otocima. Ova humanitarna katastrofa ne može se riješiti ako sada izbjeglicama kažemo: 'Dođite u Njemačku. Ovaj put je zatvoren'“, rekao je Merz u razgovoru za izdanja medijske kuće "Funke".

Potpredsjednik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Thorsten Frei oštro se protivi prihvatu migranata iz Bosne i Hercegovine, jer bi to moglo poslati lažni signal da je put prema Njemačkoj otvoren.

„Mi bismo time stvorili ogroman poticaj daljnjim migracijama prema Europi“, rekao je Frei.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se ove godine povlači iz politike, otvorila je 2015. granice Njemačke za izbjeglice, pretežno iz Sirije. U jeku tzv. izbjegličkog vala u Njemačku je tada pristiglo više od milion izbjeglica. Merkel je tada ovu odluku opravdala „humanitarnom katastrofom“ na tzv. Balkanskoj ruti.

Mnogi migranti u pograničnom području u Bosni i Hercegovini koji velikim dijelom dolaze iz zemalja poput Pakistana i Bangladeša, kao cilj svog putovanja u Europsku uniju naveli su Njemačku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...