VUČIĆEV REŽIM SE UZALUD RADOVAO, TABLOIDI DIŽU UZBUNU: "U američkom Kongresu je NOVI SRBOMRZAC"

Novoizabrani američki kongresmen Ritchie Torres, koga je kosovska ministrica vanjskih poslova Meliza Haradinaj u objavi na Twitteru predstavila kao novog saveznika, ima vrlo slične neprijateljske stavove po pitanju Srbije kao i odlazeći predstavnik demokrata Eliot Engel, piše srbijanski tabloid “Informer”, blizak režimu Aleksandra Vučića.

  • Hronika

  • 05. Jan. 2021  05. Jan. 2021

  • 2

“Informer” napominje da je Torres, koji dolazi iz njujorškog Bronxa, na Twitteru u prepisci sa Melizom Haradinaj naveo potrebu da se osigura pravda za ratne žrtve koje su sistematski ubijane i silovane u kampanji etničkog čišćenja Miloševića, jednog od najgorih ratnih zločinaca u 20. stoljeću.

Ministrica Haradinaj je novom kongresmenu Ritchieju Torresu čestitala na funkciji koju preuzima.

- Kosovo se zahvaljuje američkom kongresmenu Eliotu Engelu na prijateljstvu i snažnoj zaštiti naših prava i težnji za slobodnim, suverenim i nezavisnim Kosovom, koji danas završava svoj 32-godišnji rad u Kongresu SAD-a. Također, čestitamo kongresmenu Torresu i pozdravljamo našeg novog saveznika u američkom Kongresu - napisala je Haradinaj na Twitteru, prenosi “Informer”.

“Informer” podsjeća da se među novim članovima američkog Kongresa nalazi se i Ritchie Torres, koji je obećao da će slijediti stav Eliota Engela po pitanju Kosova i albansko-američke zajednice, i da je obećao kako će uskoro posjetiti Kosovo.

“Prije nego što se kandidovao za Kongres, Torres je nekoliko godina služio u gradskom vijeću New Yorka, predstavljajući okrug koji uključuje četvrti u kojima žive i rade Albanci. Prije toga, služio je kao direktor u kancelariji odbornika Jamesa Weissa. Kako su demokrate zadržale većinu u Kongresu, Torres je u novembru ušao u historiju kao prvi gej afro Latinoamerikanac ikad izabran kao član američkog Kongresa, piše “Informer”.

Još važnije za albansko-američku zajednicu, dodaje “Informer”, je interesovanje koje je Torres snažno pokazao prema odnosu s Kosovom i obećanje da će ga uskoro posjetiti.

“Informer” podsjeća i na sastanak Melize Haradinaj i Ritchieja Torresa iz augusta prošle godine, a koji je organizovao vođa albansko-američke zajednice Hari Bajraktari. Na sastanku su im se pridružili i drugi članovi albansko-američke zajednice.

/Sastanak Harija Bajraktara i Melize Haradinaj s Ritchiejem Torresom (Foto: Arhiva)/

- Ritchie Torres će biti sjajan predstavnik svog okruga i želim mu svu sreću. Rekao mi je da će nastaviti tamo gde je kongresmen Engel stao - rekao je tada Hari Bajraktari, prenosi “Informer”.

Podsjećamo, isti portal je ranije, preciznije tokom jula 2020. godine, slavio odlazak Engela Eliota iz američkog Kongresa, najavljujući da "posle ovoga više ništa neće biti isto". Kako sada stvari stoje, za Vučićev režim stvari su se dodatno zakomplikovale. 

(SB)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...