NASTAVLJA SE ČOVIĆEVA NOĆNA MORA: Većina će se žaliti na rezultate izbora u Mostaru, Bh. blok traži pokradeni mandat (VIDEO)

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH utvrdila rezultate lokalnih izbora za grad Mostar, neke od stranaka već su počele pisati žalbe. Najviše mandata osvojili su HDZ BiH i "Koalicija za Mostar", a u Gradsko vijeće ulazi 35 vijećnika sa pet lista.

  • Politika

  • 05. Jan. 2021  05. Jan. 2021

  • 0

Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH pripalo je najviše mandata – 13, "Koalicija za Mostar" dat će 12 vijećnika, dok će Bh. blok predstavljati njih šest. Hrvatska republikanska stranka imat će tri vijećnika, a koalicija "Ostajte ovdje jednog". Klub Hrvata bit će sastavljen od 15 vijećnika iz tri stranke, 14 vijećnika iz pet stranaka brojat će Klub Bošnjaka, dok će Klub Srba imati četiri vijećnika iz tri politička subjekta. U Vijeću će sudjelovati i dva vijećnika iz Kluba ostalih. Iz SDP-a i HDZ-a ipak najavljuju žalbe i smatraju kako ovi rezultati nisu konačni.

ARMAN ZALIHIĆ, predsjednik GO-a SDP-а Mostar

„Imamo dojam da proces nije tekao u skladu sa zakonom i da su se događale brojne manipulacije, i u Starom gradu našem partneru su falila dva glasa za osvajanje mandata, smatramo da su osvojili mnogo više."

U HDZ-u smatraju kako su jedan mandat u izbornoj jedinici Jug izgubili zbog izborne prevare, zbog čega su pokrenuli tužbu pred nadležnim tužilaštvom.

SLAVEN ZELJKO, predsjednik GO-a HDZ-a Mostar

„Kad Tužiteljstvo provede istražne radnje, okonča istragu, podigne prijave, dođe do epiloga, SIP ocijeni da je to utjecalo na izborni rezultat, taj mandat se mora oduzet SDA i dodijeliti HDZ-u. Kad će to biti, ključno je pitanje.“

Niko od predstavnika "Koalicije za Mostar" danas nije htio pred kamere, ali se neslužbeno doznaje kako će se SBB žaliti zbog određenih nepravilnosti. Po Izbornom zakonu, svi rezultati moraju biti potvrđeni do 20. januara, a po Statutu, konstituirajuća sjednica Vijeća mora biti održana u roku od 14 dana. Pitali smo buduće vijećnike koji će biti prioriteti.

SLAVEN BEVANDA, HRS

„Treba konstituiranje Vijeća da završimo, izabrati predsjednike, dopredsjednike, klubove, gradonačelnika da bi Vijeće moglo i morati početi s radom sa svim onim točkama koje čekaju već osam godina.“

BOŠКA ĆAVAR, Naša stranka

„Moramo razgovarati sa svima. Ne može se vlast napraviti bilo kakva ako svi koji su dobili mandate ne budu participirali u njoj u korist grada Mostara.“

Uprkos objavi rezultata, situacija u Mostaru još nije do kraja jasna. Nijedan subjekt nema potreban broj vijećnika za dvotrećinsku većinu od 24 ruke te će do uspostave vlasti doći kroz neku od mogućih matematičkih koalicija. Gradsko vijeće će nakon uspostave izabrati i gradonačelnika. Najčešće se spominju Mario Kordić iz HDZ-a, koji je osvojio 13.780, Zlatko Guzin iz "Koalicije za Mostar" sa 12.532 glasova te Irma Baralija iz Naše stranke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...