USTAVNOM SUDU BiH PODNESENA APELACIJA PROTIV DOGOVORA SRBIJE I RS-a: Akt treba proglasiti ništavnim...

Državni poslanici pred kraj prošle godine predali predmet na razmatranje

  • Društvo

  • 05. Jan. 2021  05. Jan. 2021

  • 2

Poslanici Stranke demokratske akcije, Socijaldemokratske partije, Naše stranke, Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost i Pokreta demokratske akcije predali su apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Apelacija se odnosi na sporazum koji su 13. novembra prošle godine potpisali premijer Republike Srpske Radovan Višković i premijerka Srbije Ana Brnabić o gradnji tri hidroelektrane u gornjem toku rijeke Drine.

Potpisana apelacija predata je 28. decembra, saznaje Politicki.ba.

Poslanici SDA, DF-a, NS-a, SBB-a, SDP-a, PDA smatraju da je potpisanim sporazumom prekršen Ustav Bosne i Hercegovine te traže od Ustavnog suda da taj akt proglasi ništavnim.

Višković i Brnabić potpisali su sporazum kojim će se u rejonu Buk Bijela, Foča i Paunic graditi elektrane.

Formirano je i posebno preduzeće u kojem Srbija ima 51, a RS 49 posto vlasništva.

Gradnja bi, prema riječima premijera manjeg bh. entiteta, trebala startati „čim počne građevinska sezona“.

Vrijednost investicije premašuje milijardu maraka.

SDA je oštro osudila ovaj sporazum čim je objavljeno njegovo potpisivanje.

S obzirom na neke ranije odluke Ustavnog suda BiH, za očekivati je da će ova instanca oboriti sporazum Viškovića i Brnabić.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...