NEŠIĆ ZATRAŽIO ODGOVOR OD BEVANDE: "Smatrate li da je moralno da u vrijeme krize Uprava za indirektno oporezivanje kupuje zgradu od 100 miliona KM?"

Vijeće ministara je još 2018. godine u budžetu planiralo 37,5 miliona KM za kupovinu zgrade za UIO u Banjoj Luci. Međutim, tri tendera su od tada propala, jer nijedan objekt nije, navodno, zadovoljavao uslove.

  • Mini market

  • 05. Jan. 2021  05. Jan. 2021

  • 0

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić, koji je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne sskupštine BiH, zatražio je danas od ministra finansija i trezora u Vijeću ministara BiH Vjekoslava Bevande da mu na prvoj narednoj sjednici, koja će se održati 11. januara, kaže da li će zaustaviti kupovinu zgrade za Upravu za indirektno oporezivanje BiH u Banjoj Luci.

''Smatrate li, kao ministar finansija, da je moralno da u vrijeme pandemije virusa korona i teške ekonomske situacije, kada su desetine hiljada ljudi ostale bez posla, a zemlja se zadužuje, Uprava za indirektno oporezivanje kupuje zgradu u Banjaluci, vrijednu blizu 100 miliona KM?

S obzirom na to da je još u budžetu institucija BiH za 2018. godinu planirano 37,5 miliona KM za kupovinu zgrade u Banjaluci te da su ta sredstva ostala neutrošena, da li ćete dati saglasnost za izdvajanje još 60 miliona KM za ovu nepotrebnu investiciju ili ćete, prema članu 9. Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu, predložiti da se od kupovine zgrade odustane i da se tih 37,5 miliona KM preusmjeri na potrebnije projekte'', naveo je Nešić u svom poslaničkom pitanju.

Vijeće ministara je još 2018. godine u budžetu planirao 37,5 miliona KM za kupovinu zgrade za UIO u Banjoj Luci. Međutim, tri tendera su od tada propala, jer nijedan objekt nije, navodno, zadovoljavao uslove.

Prema pisanju medija, na četvrti, posljednji tender, pristigla je samo jedna ponuda, u kojoj Mile Radišić svoju zgradu nudi UIO-u za iznos od skoro 100 miliona KM, piše TVBN.

''Iskreno se nadam da u ovo teško vrijeme ministar finansija neće dati saglasnost za ovu kupovinu nepotrebnog objekta i da će taj novac preusmjeriti privredi i na vakcinaciju. Dok su vakcine u cijelom svijetu, mi gledamo iz ćoška kao siromašni rođaci, što je nedopustivo'', kaže Nešić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...