SATELITSKI SNIMCI ZAPREPASTILI STRUČNJAKE: Geolozi objavili najnovije podatke, evo koliko su se Sisak i Petrinja pomaknuli nakon razornog zemljotresa…

Sedmicu nakon razornog petrinjskog potresa, magnitude 6,2 prema Richteru, interdisciplinarni tim naučnika i dalje obilazi teren kako bi odgovorio na brojna pitanja koja podjednako muče i stručnjake i javnost.

  • Regija

  • 06. Jan. 2021  06. Jan. 2021

  • 0

- Zasad ima enormno puno sekundarnih vanjskih manifestacija potresa kao što su likvefakcije, urušavanja, klizišta itd. No, efekte prvog reda, kao što je pucanje rasjeda na površini, nismo otkrili zasad. Kod ovako jakih potresa očekujemo da je takva manifestacija na površini moguća. Ako nađemo neke površinske manifestacije puknuća rasjeda, možemo procijeniti gdje je točno rasjed, kakav je bio pomak po njemu te kolika je dužina rasjeda koji je pukao. Stoga nastavljamo obilazak terena - rekao je za „Jutarnji list“ seizmolog dr. Josip Stipčević, docent na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagreb.

Prema izračunu izrađenom na osnovu satelitskih snimaka Europske svemirske agencije, najrazorniji petrinjski potres prouzročio je pomake tla s amplitudom od čak 70 centimetara. Najveći pomak zabilježen je u šumskom području okruženom mjestima Slana, Glinska Poljana i Gora. Na zapadnom dijelu rasjeda tlo se dignulo 40 centimetara, a pokraj grada Petrinje spustilo za 30 centimetara. Stručnjaci Geodetskog fakulteta, koji sa seizmolozima istražuju teren, pokušavaju procijeniti koliko su se gradovi Petrinja i Sisak pomakli prema istoku.

- Sisak se pomakao u puno manjem intenzitetu nego Petrinja. Preliminarno, Sisak se pomaknuo 10, a Petrinja između 15 i 20 centimetara - rekao je dr. Marin Govorčin s Geodetskog fakulteta u Zagrebu.

"Prema preliminarnim geološkim analizama znanstvenika i stručnjaka Hrvatskoga geološkog instituta, koje se temelje na geološkim kartama, brojnim podacima s terena koji su objavljeni u medijima, terenskoj prospekciji, raspoloživim seizmološkim te preliminarnim satelitskim podacima, potres koji je pogodio Petrinju i okolicu 28. prosinca 2020. aktivirao je sustav rasjeda u podzemlju šireg područja Siska, Petrinje i Gline", navodi Korbar u saopćenju za javnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...