KORUPCIJA NA DNEVNOM REDU 11. JANUARA: Spisak djela Nikole Špirića pred poslanicima

U Parlamentu BiH otvorit će se rasprava o tome hoće li naša zemlja zatražiti dokumente od SAD-a o korupciji Nikole Špirića kad ih već domaće pravosuđe krije.

  • Politika

  • 06. Jan. 2021  06. Jan. 2021

  • 1

Prva ovogodišnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održat će se 11. januara, na dnevnom redu je 45 tačaka, među kojima se nalazi i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju postizanja saglasnosti o inicijativi za pokretanje procedure traženja informacija i dokumentacije kao dokaza od Sjedinjenih Američkih Država da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i tako ostvario ličnu korist. Inicijativa je došla od državnih parlamentaraca Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta.

Na posljednjoj sjednici je ova inicijativa skinuta s dnevnog reda iako se većina poslanika izjasnila da želi razmatrati pitanja koja se tiču Špirića i korupcije. Godinama se on dovodi u vezu s koruptivnim aferama.

- Pojedinci iz VSTV-a su stajali iza Špirića i njegovih afera, ali sad je u potpunosti raskrinkano i to pravosuđe, a posebno VSTV. Ukoliko mi budemo čekali da vlade drugih zemalja dostavljaju nama podatke o korupciji, možemo slobodno reći da apsolutno nemamo efikasne domaće institucije. Špirića, ali i sve osobe koje su umiješane u korupciju, a na značajnim su pozicijama, treba apsolutno eliminisati iz političkog života. Tužilaštvo BiH se nije pokazalo, neće da rasvijetli takve slučajeve zbog političkih interesa. Na političkom nivou se vrši selekcija predmeta i osoba pa se za neke odluči da se trebaju ukloniti, a za neke da ih treba zaštititi, među tim je i Špirić. Pravosuđe je trebalo tražiti dokumentaciju, a ne politika, da nema korupcije u toj instituciji, mi uopće ne bismo došli u situaciji da neko izvan BiH radi naš posao - rekao je Dragan Mektić, bivši ministar sigurnosti BiH i poslanik SDS-a u PDPSBiH, piše "Oslobođenje".

DRUGI KRUG

- Nalaže se Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH da u roku od 10 dana od dana usvajanja inicijative otpočnu proceduru traženja, navodi se u poslaničkoj inicijativi.

Ovaj prijedlog na 14. sjednici Predstavničkog doma, održanoj u decembru 2020. godine, prilikom glasanja nije dobio entitetsku većinu pa će se zastupnici izjašnjavati o takvom stavu Kolegija, koji čine Borjana Krišto, Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović.

- Prethodni put inicijativa nije imala potrebnu većinu, ona je, naravno, sačinjena i mi, jednostavno, tražimo da nam se zvanično iz SAD-a dostave dokazi o koruptivnom djelovanju Nikole Špirića s obzirom na to da je zbog te činjenice njemu zabranjen ulazak u SAD i da se zbog toga nalazi i na crnoj listi. Ovo je drugi krug glasanja pa je inicijativa uvrštena na dnevni red ove sjednice. S obzirom i na neke promjene u sastavu klubova iz Republike Srpske, ja se nadam da će ovaj put inicijativa biti usvojena, bitna nam je ta entitetska većina, a i na drugačiji način se glasa u drugom krugu. Sada je samo važno da 10 poslanika ne bude protiv. To je jedna pravna finesa koja omogućava da u drugom krugu zakoni, odnosno inicijative, dobiju potrebnu većinu - kaže nam Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke, piše "Oslobođenje".

Podsjećamo na to da je Ured za nadzor nad stranim sredstvima (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a 2018. godine objavio popis osoba pod sankcijama američke vlade, među kojima se našao i Špirić.

- Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti i/ili značajno kršenje ljudskih prava, odjeljak 7031 (c), nalaže se da se taj zvaničnik i članovi njegove neposredne obitelji stave na listu - saopšteno je u odgovoru Ambasade SAD-a u BiH.

Nikola Špirić je predsjedavajući Doma naroda, a u septembru 2020. godine je imenovan i za člana Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK). Dakle, u BiH rad Agencije za borbu protiv korupcije prati čovjek koji je, prema zvaničnim saznanjima američke vlade, umiješan u visoku korupciju i primanje mita.

Tad je Ambasada SAD-a u BiH istaknula da posjeduje vjerodostojne informacije kako je Špirić bio uključen u javnu korupciju.

- Ostvario je nepropisnu korist tokom obavljanja javnih funkcija i ometao javne procese tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma i Parlamentarne skupštine BiH - navodi se u obrazloženju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...