"SB" NA BOŽIĆNOJ LITURGIJI U SABORNOJ CRKVI: Pogledajte šta je zabilježilo iskusno oko našeg fotoreportera (FOTO)

U Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu danas je, uz poštivanje epidemioloških mjera, služena božićna liturgija, koju je predvodio protojerej-stavrofor Vladimir Stupar, starješina te crkve.

  • Društvo

  • 07. Jan. 2021  07. Jan. 2021

  • 0

Vjernicima je pročitana i poslanica mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, koji je poslao poruke mira i ljubavi te uputio riječi utjehe nevoljnicima i stradalnicima, posebno onima koji su u teškim danima usljed posljedica pandemije koronavirusa ostali bez svojih milih i dragih.

"Ljubav novorođenoga Bogomladenca podsjeća nas i poziva da u ovim danima velikih iskušenja zablagodarimo ljekarima i svemu medicinskom osoblju koje se nesebično trudi da pomogne svakom čovjeku, često i po cijenu sopstvenog života. Na ovaj način, kroz svoju nesebičnu žrtvu, oni pokazuju da su zaista djeca Božija, spremna da čuju i izvrše riječ Hristovu da nema veće ljubavi od ove da ko život svoj položi za bližnje svoje", navodi se u poslanici.

U poslanici je potencirana odgovornost u vrijeme pandemije koronavirusa te su svi pozvani da čuvaju zdravlje i život, ali da čuvaju i druge.

"Ljubav i žrtva obavezuju da sve vas pozovemo i zamolimo da u ovim danima, teškim za svekoliki rod ljudski, čuvate svoje zdravlje i svoj život, kao i da čuvate druge na način kako to preporučuju zdravstvene službe naše matične zemlje i zemalja u kojima živi naš narod, širom svijeta. Tako čineći, vi ne pokazujete odsustvo vjere ili malovjerje, već svjedočite da poštujete svetinju života, da volite bližnje i da ljubite Gospoda koji je sami život", istaknuto je u poslanici.

Iskazana je želja da ovaj Božić unese mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov u domove vjernika, da svi iskoriste radost Božića i oni koji su u svađi, da se pomire, zatraže oproštaj, muž od žene, a žena od muža, djeca od roditelja, a roditelji od djece, susjed od susjeda, piše Fena.

S tim željama i molitvama, u poslanici su upućene i čestitke da novu, 2021. godinu, da donese mir i dobru volju među ljudima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...